Yurt dışı eğitim kurumları 2

1-) Azerbaycan'daki Okullar;

Azerbaycan’daki FETÖ yapılanması ise eğitim alanında uzun yıllar Enver Özeren’in yöneticisi konumunda bulunduğu “Çağ Öğretim İşletmeleri” aracılığıyla faaliyetlerini yürütmüş, mezkûr eğitim kurumlarından mezun olan öğrenciler ülkenin önemli/kritik siyasal pozisyonlarında görev almışlar ve FETÖ doğrultusunda hareket etmişlerdir.

FETÖ’nün Azerbaycan’da eğitim ve öğretim hizmetleri veren 12 okul ve 11 dershane, 05.03.2014’de Azerbaycan Petrol ve Gaz Şirketi “Socar”a bağlanmak suretiyle kamulaştırılmış, 18.06.2014 tarihinde de söz konusu okulların kapatılması yönünde karar alınmıştır.

Azerbaycan’da FETÖ’ye ait okulların organizasyonu ve faaliyetlerini gerçekleştiren Çağ Öğretim İşletmeleri yöneticisi Enver Özeren’in, FETÖ Lideri Fetullah Gülen’e hitaben yazdığı mektubun 04.03.2014’de Axar.az ve buradan da Azerbaycan merkez medyasında yayınlanmış olup söz konu mektupta özetle;

“Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’nda görevli arkadaşın sayesinde İçişleri, Adalet, Maliye, Olağanüstü haller ve Eğitim bakanlıklarındaki kadrolaşma faaliyetlerinin arzu edildiği şekilde geliştiğini belirtmek isterim.

Azerbaycan’daki hizmetin Türkiye’deki malum hadiselerden etkilenmemesi için azami gayret sarf edilmesi gerekmektedir.

Ancak Türkiye’deki son gelişmelerin Azerbaycan’daki faaliyetleri de etkilemiştir.

Devlet kadrolarına atananların tespit ve takibinden endişe duydukları, daha çok takip altında olanların geçmiş dönemlerde Azerbaycan’a gelenler olduğu, bu nedenle kadroların gençleştirilmesinde yarar görülmektedir.

Zira bunların yanlarına Azerbaycan MTN (Azerbaycan İstihbarat Servisi)’nin adam yerleştirdiği yönünde ciddi şüphelerin bulunduğu, sık sık bilgi sızmasının bu yöndeki kuşkuları artırdığı öğrenmişlerdir.

MTN Akademisini kazanmış olan Hizmet mensubunun tespit edilerek akademiden kovulduğu, Azerbaycan parlamentosundaki arkadaşın sıkıntılı olduğu, işadamlarının sürekli takip edildiği,

Azerbaycan’daki şehir, bölge, semt imamlarıyla diğer görevlilerin dikkatli olmaları konusunda uyarılmıştır.

Yurt dışındaki lobilerden Azerbaycan Hükümeti’ne yapılacak baskıların durumlarını rahatlatabileceği, söz konusu durumlarla ilgili olarak önerilerin ise kendisi ve diğer arkadaşlarının yerine genç kadroların atanması hizmete ağır darbe vermektedir.

Azerbaycan ile ilgili bazı mühim projelerin askıya alınması, Azerbaycan ve özellikle Bakü’dekilerin önemli bir husus olmadığı takdirde toplantı yapmamaları geçici süre olarak yasaklanması için emrinizi bekliyorum.

Azerbaycan’daki esnaf kesiminden toplanan paraların elden ve özel kurye ile iletilmesinin güvenli olacağı belirtilerek, konulara ilişkin talimat beklemekteyiz.”

Şeklindeki ifadeleri, FETÖ’nün yurt dışındaki faaliyetlerinin gerçek yüzünün ortaya konması açısından son derece önemlidir. (Deliller-1 Kls. 6 nolu Delil: Mektubun sureti vardır)

Azerbaycan'da faaliyet yürüten Çağ Öğretim Kurumları bünyesindeki Araz Kursları, on lise, fen lisesi ve Kafkas Üniversitesi kapatılmıştır. ( Kapatılmaya neden olan ise Azerbaycan İmamı Enver Özeren’in F. Gülen’e yazdığı ve neler yapılması gerektiğini açıkladığı mektuptur. Mektubun ele geçmesiyle Azerbaycan bu yapıyı devletin geleceği için ciddi bir tehdit olarak görüp faaliyetlerini yasaklamıştır. )

Bunun sebebiyle ilgili yapılan araştırmada;

Çağ Öğretim İşletmeleri A.Ş.'nin İstanbul'da kurulduğu, Azerbaycan'daki okulların bu kurum çatısı altında faaliyet sürdürdüğü, Azerbaycan Devlet Neft Şirketi (Socar) ile 2013 yılı Mart ayında ortaklık yaptıkları, 2014 yılında Azerbaycan Tahsil Nazırlığına bağlı devlet okulları olarak faaliyetlerine devam ettikleri tespit edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, 2013 yılının Mart ayında Azerbaycan Devlet Neft Şirketi ile ortaklık yapan Çağ Öğretim İşletmelerine bağlı özel okulların 2014 yılında devlet okulu olarak faaliyetlerine devam ettiklerini bildirmiştir. (Deliller-15 Kls 1 Nolu Delil)