YÜKSEK GÜVENLİKLİ SINIR DUVARLARI

2000 yılı Aralık ayında, cezaevlerinde güvenliği sağlamaya yönelik icra edilen hayata dönüş operasyonları sonucunda yapılan yüksek güvenlikli cezaevlerinden sonra şimdi de güney kara sınırlarımızda fiziki engel sağlayan, elektronik, teknolojik yüksek güvenlikli sınır duvarı yapılmaktadır.

Türkiye Suriye sınırında “911 km lik sınır güvenlik duvarı, 22 kulekol ve 59 güvenlikli kapı yapılıyor. Bitmek üzere. Bu duvarın 200 km lik kısmı Valilikler tarafından yapıldı, geri kalan kısmı ise TOKİ tarafından yapılmaktadır. Bu duvar 3 metre yüksekliğinde, 2 metre genişliğinde, 7 ton ağırlığında” (Erdem Aktürk-Gazete Habertürk), havan ve roket toplarına karşı dayanıklı dev beton bloklardan oluşmaktadır. Duvarın üstüne 1 metre yüksekliğinde de jiletli tel monte edilmektedir. Sınır, güvenlik kameralarıyla, bu kameralar gece görüşlü ve ısıya duyarlı termal kameralardır, 7/24 gözetlenmektedir. Ayrıca sınırda belirli aralıklarla, yaklaşık 40 km de bir, gözetleme amaçlı kulekollar inşa edilmiştir. Kulekolların yanı sıra sınır boyunca güvenlikli kapılar da yapılmıştır.

Yani bu duvarın tam adı fiziki, elektronik ve teknolojik yüksek güvenlikli sınır duvarıdır.

Tamamen tamamlandığında Çin Seddi, ABD-Meksika sınır duvarından sonra dünyanın en uzun 3. sınır güvenlik duvarı olacaktır. Amaç terör sızmalarının, kaçak geçişlerin ve düzensiz göç olaylarının önlenmesidir.

Suriye sınırından sonra İran sınırına da TOKİ 144 km lik yüksek güvenlikli sınır duvarı yapmayı planlamakta ve çalışmalar devam etmektedir.

Türkiye'nin güvenliği, huzuru ve barışı için bunlar çok güzel hareketler ve çalışmalardır. Geç kalınmıştır. Yetmez ama evet diyorum. Devamı daha da güçlü bir şekilde gelmelidir. Bulgaristan ve Yunanistan sınırı dahil bütün kara sınırlarımız için bu çalışma yapılmalıdır. Özellikle Irak ve Ermenistan sınırına da aynısından yüksek güvenlikli sınır duvarları örülmelidir.

Denizlerimizde de aynı yüksek güvenlikli sahil koruma sistemlerine geçilmelidir demeyeceğim. Çünkü tüm sahillerimizde terör ve kaçakçılık olaylarına karşı, karasuları ve kıta sahanlığı bölgelerinde ve münhasır ekonomik bölgelerde Devletimizin ve Milletimizin haklarının korunması bağlamında yüksek güvenlikli, elektronik ve teknolojik koruma ve alarm sistemleri ile özel güvenlik timlerinin kurulması çalışmaları başlatılmış olup, çalışmalar son hızıyla devam etmektedir. Çalışmaların başarıyla tamamlanmasını umutla bekliyoruz.

Tüm kara ve deniz sınırlarımızda, karasuları ve kıta sahanlığı ile münhasır ekonomik bölgelerimizde uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarımızın maksimum seviyede korunması amacıyla; yüksek güvenlikli elektronik ve teknolojik güvenlik, alarm, kontrol ve müdahale sistemlerinin ve timlerinin kurulması; Ülkemizde güvenlik, huzur ve barışın sağlanmasında son derece büyük katkı sağlayacaktır.