Öncelikle gerçekçi bir hedef belirle! Bu hedefi gerçekleştirmek için de kendine belli bir süre ver. 1 yıllık plan yap. Mezuna kalma yani sınava bir yıl daha çalışma düşüncesi motivasyon öldürür. Bu kararı gizli veya açıktan alma.

Öncelikle gerçekçi bir hedef belirle! Bu hedefi gerçekleştirmek için de kendine belli bir süre ver. 1 yıllık plan yap. Mezuna kalma yani sınava bir yıl daha çalışma düşüncesi motivasyon öldürür. Bu kararı gizli veya açıktan alma.

Hedef belirlemek için piyasada kullanılan pek çok mesleki eğilim testi var. Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi’ne de üye olunarak oranın testleri çözülebilir. Yoğun çalışma sürecine girmeden önce kendine son bir kez “ben ne istiyorum” diye sor.

Motivasyon önemlidir. Kazanabileceğin bölümün veya alacağın derecenin sana sunacağı imkanları bilmen de önemli. Örneğin ilk 100’e herhangi bir alandan giren öğrenciler eğitimleri boyunca Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan ayda 1500 TL başarı bursu almaktadırlar.

Verimli çalış! Herkes için verimli çalışmanın yöntemi farklıdır. Çalışma programları; soru çözümü, belli saatler ders çalışma veya belli kaynakları bitirme temelli olabilir. Önemli olan çalışma sistemine sadık kalmandır. Yani sonuç tatmin edici ise aynen devam…

Zaman yönetimini kimimiz iyi yapıyoruz kimimiz kötü. Ama bu konuda biraz araştırma yapınca bize yardımcı olacak birkaç ilkeye rastlıyoruz. Örneğin; erken kalkmak, ajanda tutmak, önemli işleri ilk önce yapmak gibi küçük alışkanlıklar seni stresten kurtarır.

Sınava hazırlanmaya başlamadan önce hayatını biraz sadeleştirmen iyi olur. Fakat tüm hobilerine son vermene gerek yok. Çok uzun yıllardır yaptığın bir işi arada yine yap. Fakat yeni ve zaman alıcı hobi icat etme!

Lisede veli dilekçesi ile tüm sene içinde toplamda 20 güne kadar devamsızlık kullanılabilir. 10 güne kadar da mazeretsiz devamsızlık limiti var. Haftalık devamsızlıklar daha işe yarayıcıdır. Mesela birinci dönemin son iki haftası veya TYT’ye iki hafta kala okula hiç gitmemek gibi…

Ders çalışmaya başlamak için akşam olmasını bekleme! Bazı öğretmenler son sınıf öğrencilerine belli derslerde veya derslerin belli kısmında test çözsünler diye okulda da izin vermektedirler. Böyle fırsatları değerlendirip zihin henüz yorgun değilken mesafe alınmalıdır.

Rutin hayat kısa vadeli hedeflerde işe yaramazken uzun vadeli hedeflerde bereketlidir. Yazılıya hazırlanırken sabahlayıp başarı sağlanır. Ama TYT ve AYT için iyi uyumak şart. Beslenme, hareket ve uyku düzeni oturtulmalı. Bu, aylarca dinlenmiş ve istekli olarak yola devam etmek için gereklidir.

Ders kitapları ve EBA test ve dokümanlarının kalitesi de önemi de giderek artıyor. Soru hazırlayanlar bu kaynakları öncelikli olarak inceliyor. Çözmeden sınava girmemek gerek.

Başvuru ve tercih işlemleri konusunda uzman yardımı almak şarttır. İkinci bir göz hataları daha iyi fark eder. Ayrıca duyuru ve istatistikler hakkında öncelikle resmi site ve kaynaklardan bilgi almak gerek. Örneğin osym.gov.tr ve yokatlas.yok.com.tr gibi…