Suriye operasyonu için TSK'nın hazırlıkları sürerken, bölgedeki hareketlilik dikkat çekiyor. ABD bölgedeki terör örgütlerine desteğini yineleyerek, Türkiye'ye karşı hazırlıklarını sürdürüyor.

Suriye operasyonu için TSK'nın hazırlıkları sürerken, bölgedeki hareketlilik dikkat çekiyor. ABD bölgedeki terör örgütlerine desteğini yineleyerek, Türkiye'ye karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Geçenlerde ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Komutanı General Michael Kurilla, Suriye ziyaretinde terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin sözde yetkilileri ile bir araya geldi. Türkiye-Rusya-İran üçlü Astana Zirvesi sonrasında bu ziyaretin gerçekleşmesi; ABD'nin Türkiye karşıtı hamlelerinden vazgeçmediğini, aksine Türkiye'ye karşı savaşa hazırlandığını gösteriyor. Üstelik Kurilla'nın ziyareti sırasında YPG'nin sözde Komutanı Abdi, Türkiye operasyonunun bölge istikrarını tehdit edeceğini söyledi. Kurilla ise ABD'nin Türkiye'nin Suriye kuzeyine yönelik herhangi bir saldırısına karşı konum aldığını vurguladı. Rusya desteğindeki Beşar Esad ise Türkiye'ye karşı savaşa hazır olduklarını açıkladı. Beşar Esad'ın askerleri bayrak sallaya sallaya Türkiye sınırı yakınlarına konuşlandı. YPG/PYD/PKK, Esad Rejimi'ne karşı gibi görünseler de aslında bir noktada ortak hareket etmekteler. Türkiye bölgede sadece terör örgütleri ile değil, Esad Rejimi ile de savaşmakta. Yani hem ABD, hem de Rusya'ya karşı bir mücadele vermekte. ABD ve Rusya bölgede rakip gibi görünseler de bir konuda ortak hareket ediyorlar. Petrol kuyularının paylaşımını çoktan yapmışlar. Suriye'nin kuzeyindeki petrol kaynağına göz diken İngiliz Gulfsands Petroleum adlı şirket ise, 'Petrol Karşılığı Gıda' adlı bir girişim başlatacağını duyurdu. Suriye'ye sınırı dahi olmayan bu ülkelerin bölgedeki petrolü bir şekilde ele geçirdiklerini görüyoruz. Türkiye'nin bu durumda yapması gereken tüm oyunu bozmaktır. Suriye operasyonu ABD ve Rusya'nın tepkisini çekmesine rağmen, Türkiye stratejik hedefleri açısından bu operasyonu gerçekleştirmek zorunda. Yıllardır Suriye sınırına tampon bölge oluşturmak için çabalayan Türkiye, bu operasyonla artık bu işi tamamen çözmelidir. Gelecek tepkiler ve yaptırımlara aldırış etmeden operasyon acilen başlatılmalıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, sınırdaki hareketliliğini ve bölgeden gelen haberlere baktığımızda operasyonun başlamasına çok az kaldığını görüyoruz.

Suriye'de Türkiye'nin şimdilik görünürde petrol kaynaklı bir hedefi bulunmuyor. Türkiye'nin hedefi; Suriye'de kontrol altına alınan bölgelere mültecilerin hızlı geri dönüşünü ve sınırların güvenliğini sağlamak. Tabi bir de görünmeyen hedefler var. Öncelikli hedef Misak-ı Milli sınırlarıdır. Türkiye yavaş yavaş yılları içerisinde Irak ve Suriye operasyonları ile bu hedefini gerçekleştirecektir. Türkiye'nin gönül coğrafyası için Misak-ı Milli sınırlarında etkin olması önem arz etmektedir. Bölge halklarının Türkiye'ye olan sempatisi bir an önce değerlendirilmelidir. Türkiye'nin hasretle düşlediği harita yolculuğunda bu sadece küçük bir adımdır. Türkiye Afrika, Kafkasya ve Balkanlar'daki etkisini de hızla arttırmaktadır.