Hayır bloğuna isim aranıyor

Görünen köy kılavuz istemez. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni en çok da karşı çıkan hayır bloğu sevdi.

Nasıl yani zinhar karşı çıkıyorlardı yüzde 49 bloğundaki patronlar. Hem giderim hem ağlarım misali işte. İstemiyorum ancak yan cebime koy da denilebilir bloğun 16 Nisan sonrası tavrına.

Şimdi ne değişti peki?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan siyaseti bırakmadığı sürece, AK Parti birbirine düşüp paramparça olmadığı sürece 'Hayırcılar'ın iktidar yüzü görmeyeceği kesindi 16 Nisan öncesi. Onun için 16 Nisan sürecinde olmazlar, bir araya gelmezler, zıt kutuplar, karşı gruplar, ezeli rakipler vs'ler kanki oldu. Hayır bloğunun bu flörtü referandumdan evet çıkmasıyla birlikte daha da perçinleşti. Zira sandıklar hayır deseydi blok ayakta kalamayacak her biri bir yere savrulup gidecekti.

Blokta hafif çatırtı, patırtı hatta gürültü sesleri geliyor lakin şimdilik ayaktalar ve de ayakta kalmak için de birbirlerine ihtiyaç olduğu bilincindeler. Kısacası birlikteler, kankilikleri devam etmekte, çay muhabbetleri de o biçim. İşin özü yeni yönetim modelini hayırcılar pek sevdi.

Blok patronları, 49'u kucaklayacak aday arayışına Baykal'ın işaret fişeğiyle başladı. Önce Meral Akşener sonra da Kemal Kılıçdaroğlu Saadet'in kapısını tokmaklayıp ‘Ortak adayımız kim olmalı' sorusunun cevabı için nabız yokladı.

Hayır cephesinin liderleri aday turu atsa da blok öyle bir ismi aday göstermeli ki hem nalına hem de mıhına vurmalı. Diyeceğim şu ki; CHP'li seçmenin kucakladığını Saadet'li, Saadetin bağrına bastığını HDP'li, HDP'nin sırtını yasladığına da Akşener ve diğerleri benimsemeli.

* * *

ALTI İSMİN HAYIRCILARA HAYRI OLMAZ

Deniz Baykal: Blok içindeki partileri bırak CHP içinden bile oy alamaz.
Kemal Kılıçdaroğlu: Sadece kendi tabanından oy alabilir.


Meral Akşener: Bloğun büyük ortağı CHP göz kırpsa da Saadet sıcak bakmaz. HDP hele hiç istemez.


Muharrem İnce: CHP Genel Başkanı olmayan bir isim 49'un adayı hiç olamaz.


Ahmet Türk: Deniz Baykal sıcak baksa da Bahçeli muhalifleri Türk’e zinhar karşı çıkar.


Metin Feyzioğlu: Hiç bir kesimden kabul görmez.


Ahmet Necdet Sezer: CHP ve HDP yeşil ışık yakar ancak blok ortaklardan Saadet'in tüyleri diken diken olur bu ismi duyduğunda.


Abdullah Gül: Hem CHP hem HDP hem de Saadet'in hayır demeyeceği isimdir. Lakin Gül yaptığı açıklamada aktif siyasetin içinde olmayacağını söyledi. 'Dün dündür bugün bugündür' deyip 'Hayır'ın adayıyım der mi? bilinmez. Ancak şu da bir gerçek Erdoğan’ın karşısına hangi isim çıkarsa çıktı pek şansı olmayacaktır. Onun içindir ki 49 bloğunun işi hakikaten çok ama çok zor.