“Yeni Havalimanı Yıkılsın!”

Türkiye ne zaman bir atılım yapsa hemen köstek olmaya çalışanlar çıkıyor. Kanal İstanbul, Marmaray dendi, “doğa” dediler, ekonomi iyi gidiyordu “gezi çıktı” vs… Yapılan her iyi şeyin altında bir kötülük arandı ya da kötülenmeye çalışıldı. İstanbul’daki 3. Havalimanı’nın açılmasına bir ay kala çıkan olaylara ve söylemlere bakıyorum üzülüyorum. “İşçiler” eylem yaptı diye, havalimanı 29 Ekim’e yetişmeyeceğini söyleyenler, dahası buna sevinenler var. İşçilerin eylem yaptığı noktasında da bir anlaşmazlık var. Birisi onlar işçi değildi diyor, diğeri işçiler gözaltında. Orada çalışanlardan bilgi gelmese kafasında film çekecek adam çok. Yeni havalimanı yıkılsın mı diye sorsak “hemen yıkılsın” diyeceklerin olduğu hüphesiz.

***

Yeni havalimanında işçiler eylem yaptıysa, hakkı yeniyorsa, insani koşullar dışında çalıştırılıyorsa elbette hiçbir vicdan bunu kabul etmez. Ancak dışarıdan bindirilmiş kıtalar halinde yeni havalimanına adam taşınır ve kitlesel bir eylem “hortlatılmaya” çalışılırsa buna da karşı çıkmak gerekir.
İnşaatı senelerdir devam eden havalimanını açılışına bir ay kala böyle olayların ve söylentilerin çıkması tesadüf mü! Ya da bu işçileri iyi koşullarda çalıştıran işveren açılışa kısa bir süre kala şartları mı kötüleştirdi. Bunların hepsi ayrı bir tartışma meselesi. Şimdiden çok sayıda uluslararası kargo ve havayolu şirketinin yeni havalimanından yer kiraladığını düşünürsek durum biraz daha anlaşılır hale geliyor.

***

Bir yandan da Teknofest var. Yeni havalimanının tanıtımını tüm dünyaya yapmamıza katkı sağlayan Teknofest dün başladı. Hem teknoloji hem de havacılığı merkez alan festival birbirinden renkli etkinliklerle ve programlarıyla tüm dünyanın dikkatini çekti. 80 bin katılımcı etkinliğe katılmak için kayıt yaptırdı. 23 Eylül’e kadar devam edecek olan festival tamamen ücretsiz. Festivalin açılış gününe ise AK Parti Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun F-16 uçağı ve Formula 1 aracı ile yarışması oldu. Böylesine etkinliklerin Türkiye’de yapılaması ve dünyaya açılan bir pencere olarak kullanılması gurur verecek. Bir yanda klavyeler başında havalimanı açılamasın diye bekleyenler var, diğer yanda gökyüzünü fethetmeye sevdalı gençler. Havacılık konusunda başarısını ispatlamış Selçuk Bayraktar’ın vizyon çizerek önünü açtığı bu gençler havacılık sektöründe geleceğimizin rotasını belirleyecekler.