YAZILI BASININ SÜTRE ARKASI

Teknolojinin ilerlemesi büyük umutların yaşanmasına sebep olduğu gibi, derin korkularında oluşmasına sebep oluyor. Enformasyon çağında iletişim araçlarının çoğalması, hızlanması yazılı basının önemini gölgelese de, güvenirliliğini yitirmeyen, toplumu doğru bilgilendirme prensibinden taviz vermeyen kuruluşlar, dünya çapında saygınlığını muhafaza edebiliyorlar.

Teknolojinin had safhada olduğu Norveç, İsveç, Finlandiya ve Japonya gibi ülkelerde 1000 kişiye 600 gazete düşerken, ülkemizde 1000 kişiye 73 gazete düşüyor. Yani bin kişide 73 kişi gazete okuyor. Bize teknoloji satanlar bizden fazla okuyor. Buna sebep olan faktörlerin ne olduğu ayrı bir akademik araştırma mevzusu ama!... Biz dahli olan birkaç mevzuya değinelim…

Ya, sürekli ilerleyen teknoloji bizi okumaktan alıkoyuyor…

Ya, medya ciddiyetini yitirdi toplumun büyük bir kısmı basını ciddiye almıyor…

Medya tarih boyunca bazı ülkelerde bilgi alma, kültür ve medeniyet oluşturma aracı olarak kullanılırken, bazı ülkelerde kitleleri etkileme, yönlendirme veya ideoloji enjektörü olarak kullanılmıştır.

Yayıncılığın giderek tekelleştiği, kamusal yayıncılığın rağbet görmediği bir ortamda, doğru, tarafsız ve ilkeli yayın yapma erdemini gösterebilen yazılı basın şaşalı günler yaşayabilir, prestijini arttırabilir.

Maalesef bu gün ülkemizde bilgi alma ve yayma, kamuoyu oluşturma, tekelleşen, yanlı yayın yapan türdeş medya üzerinden devam ediyor.

Topluma doğru bilgiyi aktarmak yerine duymak istediklerini iletmek, otoritenin basın bülteni gibi hareket etmek ilkesizlik örneği değil midir?

28 Şubatta iyi bir sınav veren muhafazakâr basının bu gün iktidarla ilişkisi hiç de ilkeli gibi durmuyor…

Menfaatlerini ve ideolojilerini önceleyen, doğru yanlış her konuda otoritenin dümeninde hareket eden yazılı basının rağbet görmemesi, okunmaması pek de şaşırtıcı değil…

Eğer ülkemizde muhafazakâr gazeteler, kap-kacak, baldır bacak yayın yapan gazetelerden daha az okunuyorsa..

Bir yerde sıkıntı var demektir.

İlkeleri ihlal etmeyen, veto yemeyen nice yazılarda buluşmak dileğiyle…

Kalın Sağlıcakla…