YAPABİLİRİZ

Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanırken 8.2 milyon kişi kanser sebebiyle hayatını kaybediyor. Kanserde benzer seyir devam ederse, 2030 yılında 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması bekleniyor ve önümüzdeki yıllarda gelişecek kanser olgularının önemli bir bölümünün az gelişmiş ülkelerde ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
Ülkemizdeki duruma gelince, en son resmi rakamlar değerlendirildiğinde bir yıl içerisinde yaklaşık 96 bin 200 erkek ve 67 bin 200 kadının kanser teşhisi aldığı görülüyor. Son 5 yıl verileri değerlendirildiğinde kanser sıklığında herhangi bir artış ya da azalış yok. Türkiye’de yılda 163 bin 500 civarında yeni kanser vakası teşhis edilirken bir günde yaklaşık 450 kişi kanser teşhisi alıyor. Türkiye’de görülmekte olan kanserin sıklığı ise, Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşük kalıyor.
Ülkemizde en sık görülen kanserlerin cinsiyete göre dağılımı ise şöyle:
Erkeklerde en sık görülen kanserler, akciğer ve prostat kanseri iken tütüne bağlı kanserler önemini korumaya devam ediyor. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olarak görülüyor. Obeziteye bağlı olarak gelişen kanserlerlerin sayısı 6 bin civarında ve daha çok kadınları etkiliyor. Hem erkeklerde hem kadınlarda bağırsak kanseri üçüncü en sık görülen kanser türü iken, çocukluk çağı kanserlerinde lösemi en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor.
Dünya genelinde yaşamını yitiren 8.2 milyon insanın 4 milyonu 30-69 yaş arasındaki yetişkinlerden oluşuyor. Bu 4 milyon ölüm erken olarak kabul ediliyor ve önlenebilir kanserler arasında yer alıyor. Dolayısıyla her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde kansere karşı savaşta tüm dünya bir araya gelerek toplumlara farkındalık mesajları veriliyor.

2017 Teması Sporu Desteklemek

Bu yıl Dünya Kanser Günü’nün ana temasının sporu desteklemek olduğunu belirten Dünya Kanser Kontrol Örgütü önceki dönem başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu, bu nedenle kanseri yenmek için yapılacakların Dünya Kanser Günü’nde “Yapabiliriz, Yapabilirim” sloganı ile özetlendiğini bildirdi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği’nin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Bekir Keskinkılıç, ülkemizde kanserden korunma anlamında tütün kontrolü, obezite kontrolü, tuz tüketiminin kontrolü, fiziksel aktivite ve egzersizin teşvik edilmesi, kanser kayıtları ve kanser taramalarında başarılı programlar yürütüldüğüne dikkat çekti. Bu yılın konusunun spor ve fiziksel aktiviteyi desteklemek olduğunu belirten Dr. Keskinkılıç, “Hepimiz, birey, kuruluş, sivil toplum, devlet olarak kanser kontrolüne dair yürütülen kampanyaları ve programları, ‘yapabiliriz, yapabilirim’ felsefesiyle desteklemeliyiz” önerilerinde bulundu.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise, pediatrik kanserlerin yüzde 80'inin, erişkin kanserlerinin de yüzde 60'ının tedavi edilebildiğini vurgulayan Prof. Yalçın, kanserle ölümün yan yana getirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizdi.

Kanserden Korunmak Mümkün

Prof. Yalçın, sigarayı bırakarak, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmeyle kanserden korunmanın mümkün olduğunu dile getirerek, "Bugün iki yüz kanser türü görülüyorsa, önlemler alarak yüzde 60'ından korunabiliriz. Kanserin yüzde 30'u sigara ile ilişkilidir" uyarısında bulundu.
Kansere karşı toplumun ortak mücadele edebileceği “Yapabiliriz” mesajları şöyle:
Kaliteli İş Gücü Yaratabiliriz, Algıları Değiştirebiliriz, Sağlıklı Şehirler Yaratabiliriz, Sağlıklı Okullar Yaratabiliriz, Sağlıklı İşyerleri Yaratabiliriz, Kanser Tedavisine Erişimi Artırabiliriz, Harekete Geçebiliriz, Farklılık Yaratmak İçin El Ele Verebiliriz, Kanser Kontrolüne Yatırım Yapabiliriz, Kanseri Önleyebiliriz, İnsanları İşe Dönmeleri Konusunda Destekleyebiliriz, Politikaları Şekillendirebiliriz!
Kansere karşı bireysel mücadele edilebilecek “Yapabilirim” mesajları şöyle:
Destek İsteyebilirim, Sevebilir, Sevilebilirim, Sağlıklı Yaşam Tercihleri Yapabilirim, Sesimi Duyurabilirim, İşe Dönebilirim, Kanser Yolculuğumu Yönetebilirim, Erken Tanının Hayat Kurtardığını Anlayabilirim!
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) önderliğinde üyeler, ortaklar ve tüm dünya güç birliği yaparak küresel kanser salgınına karşı savaş açıyor. UICC, kanser konusunda farkındalık yaratarak ve eğitimler vererek önlenebilir milyonlarca ölüm vakasının önüne geçmeyi hedefliyor. Ayrıca hükümetler ve bireyler kansere karşı harekete geçmeye davet ediliyor.
Sağlıkla kalın. Bize yazın, sizin için araştırıp yazalım.