Yabancı bir dili öğrenmek için toplamda 24 aylık bir süre ayırman idealdir.

Yabancı bir dili öğrenmek için toplamda 24 aylık bir süre ayırman idealdir. Tabi ki bu süre kişiden kişiye değişir. Zira dil öğrenmek karmaşık bir süreç olduğundan, bazen planladığından daha fazla zaman alır. Hatta bu süreçte kimi zaman yabancı dili öğrenme noktasındaki samimiyetini sorgularsın. Bu gibi kriz zamanlarında sabırlı ol. Sonuna kadar diren. Senin için yeni bir dili öğrenmek 10 yıl bile sürse sorun etme. Süreci durdurma. Kendine şu soruyu sor “80 yaşındaki dedem iyi derecede Çince bilse dedemle gurur duyar mıydım?” Elbette ki gurur duyardın. Türkiye’de 80 yaşında olup da Çinceyi akıcı derecede konuşan kaç insan var ki? Bir yabancı dili öğrenmek için ne kadar zaman harcarsan harca pişmanlık duymazsın.

En büyük imkân insandır. En büyük desteği insanlardan alırsın. En çok insanlara dikkat et. Ve en çok insanlara güven. Dil öğrenme süreci yorucu bir yolculuk gibidir. Yola yalnız çıkma. Bir yabancı dili “sıfır”dan başlayarak öğreneceksen o dili senin gibi acemi insanlarla ve sınıf ortamında öğrenmeyi tercih et. Yani kursa giderek, öğretmenlerden öğren. Teknoloji ise insan kadar motive edici değildir. O yüzden teknolojiden sadece destek al. Fakat orta derecede bildiğin bir dili geliştirmek istiyorsan bir kursa kayıt yaptırmak zorunda değilsin. Bilgisayar programı ya da akıllı telefon uygulamaları kullanarak iyi seviyelere çıkabilirsin.

Bütün diller birbirine benzer. Bazıları çok benzer bazıları az. Ana dilin ile öğrenmek istediğin dil arasındaki ortak noktalardan yararlan. Ortak kültürden yararlan. Bilimsel ve teknolojik sözcükler de her dilde ortaktır. Ortak bilimsel ve teknolojik terminolojiyi karşılaştır. Ortak kelimelerin bir listesini yapmak faydalı olacaktır. Mesela Türkçeye İngilizceden geçmiş kelimelerin listesini çıkarsan kendi kendine “ben zaten binlerce İngilizce kelime biliyorum dersin.” Bir dilden binlerce kelime bilmek demek de o dili kullanmaya hazırsın demektir. Bu durum seni motive eder. Mesela; Türkçe’de İngilizce, Fransızca, Farsça ve Arapçadan çok sayıda kelime bulunduğu için bu 4 dilde de konuşmaya başlamak sadece birkaç ayını alır.

Mükemmeliyetçi olma. Hata yapmaktan korkma. Hatalarından ders çıkar. İnsanları dinledikçe belli kalıplara daha çok dikkat et. Zihin doğru kelimeyi doğru yerde kullanmayı otomatik olarak öğrenir. Çevrene ve zihnine güven. Mesela İngilizcenin hangi aksanı en yaygın ise çevren onu kullanır. Zihnin de o kullanımı kodlar. Zorlandığında veya hata yaptığında beden dilini kullan. Bir kelimeyi hatırlamazsan o kelimeye benzer bir kelime kullan. Zorlandığın noktaları not et ve bir dahaki sefere aynı hataları yapmayarak diyalogunu daha uzun süre devam ettirmeye çalış.

Yabancı bir dili bilmenin nasıl hissettirdiğini öğren. Yani mümkünse bir süre yurt dışında bulun. Ve bu süre zarfında ana dilini hiç kullanma. Kendini test etmen için kullanabileceğin en güzel yöntem budur. Bu duruma ne kadar dayanabildiğini iyi gözlemle. Bu tecrübenin ters tepmemesi için yurt dışına ne zaman çıkman ve orada ne kadar kalman gerektiğini çok iyi ayarlamalısın. Mesela dil öğrenmeye yeni başlamışsan yurt dışına gidip orada 2 hafta kalmanın çok büyük faydası olmayacaktır. Fakat yurt içindeki 1 yıllık yoğun bir dil kursu eğitiminden sonra yurt dışına gidip orada 6 ay kalmak ciddi bir plandır. Faydaları büyük olacaktır.