Vurun YSK’ya!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven’i televizyonda izlerken, diken diken oldu tüylerim…

En hassas olduğum noktadır haksızlık; tahammül edemem, öfkem tavan yapar, tepki gösteririm sorgusuz. Çünkü eleştiri haksız ve yıkıcı olduğunda çileden çıkarır insanı…

Güven, “Tenkit bedava akıldır, bunu kabul ederiz” diyor, ama yapılan haksızlığa isyan ediyor.

Güven, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Baktılar ‘hayırlar’ önde gidiyor, AK Parti’nin talimatıyla mühürsüz oyları geçerli saydılar” lafını bir türlü içine sindirememiş; bunun büyük bir haksızlık olduğunu vurguluyor. Israrla YSK’nın eleştirilmesine değil, bilgi ve belgeye dayanmayan suçlamalarla yıpratılmasına karşı olduğunu söylüyor…

Ne yazık ki insan beyni, yalana dayanan dedikoduya inanmaya meyilli olduğu için gerçekler karşısında her zaman dedikodu galip gelir.

ABD, 2. Dünya savaşı döneminde dedikodu ve yalan habere karşı halkı aydınlatmaya yönelik özel birimler kursa da başarılı olamadı.

YSK Başkanı da tüm çabalarına rağmen milyonlarca insanın Kılıçdaroğlu’nun yalanına inanmasını önleyemedi.

Neyse, ben yine de gerçekleri anlatmaya devam edeyim:

Filigramlı kağıttan üretilen oy zarflarında, YSK’nın logosunun yanı sıra İlçe Seçim Kurulu’nun mührü bulunuyor. 3. mühür ise yüzde 90’ı siyasi parti temsilcilerinden oluşan Sandık Kurulu tarafından vuruluyor.

YSK’nın tüm eğitimine, seçimden bir gün önce sandık kurulu başkanlarını telefonundan mesajla uyarmasına ve yazılı talimatına rağmen bazı Sandık Kurulları zarfları mühürlemeyi unutmuşlar.

Yani bazı sandıklarda sabah erken saatlerde kullanılan oyların bir kısmı mührü eksik zarflarla atılmış.

YSK, seçim günü saat 11.00 gibi bu durumdan haberdar olmuş. Toplanmış ve geçmiş yıllarda olduğu gibi oyların geçerli sayılmasına karar vermiş…

Türkiye genelinde 167 bin sandıktan 63’ü için itiraz gelmiş. Bu itirazlar sahte oy kullanıldı diye yapılmadığı için de oylar yeniden sayılmamış…

Güven; 1984, 1989, 1990, 1994, 2004 ve 2015 gibi farklı yıllarda yapılan itiraza, farklı hakimlerden oluşan YSK’nın aynı kararı verdiğine dikkat çekiyor.

Hatta 2015 Haziran seçiminde hem HDP’nin hem de CHP’nin mührü eksik zarflarda kullanılan oyların geçerli sayılması için YSK’ya itirazda bulunduğunu ve bunun kabul edildiğini hatırlatıyor.

Bir deli kuyuya bir taş atar, 40 akıllı çıkaramaz misali olan oldu bir kere…