Rusya'nın siyasi seçkinleri, Ukrayna hakkında şaşırtıcı derecede bilgisizdir. Bu, Moskova'daki liderliğin, işgalin neden tamamen yanlış değerlendirdiğini açıklıyor.

Rusya'nın siyasi seçkinleri, Ukrayna hakkında şaşırtıcı derecede bilgisizdir. Bu, Moskova'daki liderliğin, işgalin neden tamamen yanlış değerlendirdiğini açıklıyor.

Sabine Fischer'ın Konuk Katkılarıyla

Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı savaşı ortaya çıkarken, Başkan Vladimir Putin'in yanlış hesap yaptığı açık. Peki ya bu bilgisizlik nereden geliyor? Berlin'deki Stiftung Wissenschaft und Politik'ten Sabine Fischer tarafından bir açıklamasıyla, Doğu Avrupa ve Avrasya için SWP Kıdemli Üyesidir. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşının on birinci gününde dahi, savaşın sonu görünmüyor.

Rus silahlı kuvvetleri yavaş ilerliyor. Sadece Ukrayna ordusundan değil, bir bütün olarak Ukrayna toplumundan şiddetli direnişle karşılaşıyor. Biçare Rus askerlerinin videoları, sosyal medyada dolaşıyor. Moskova'daki Savunma Bakanlığı, Rus tarafında kayıplar olduğunu ilk kez kabul etmek zorunda kaldı. Perşembe günü Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının başlangıcında, Putin savaş hedeflerinde ısrar etti. Şimdi halkı kayıplara ve uzun süreli savaş eylemlerine hazırlıyordu. Açıkça, Ukrayna'daki sözde özel operasyonun mümkün olan en kısa sürede başarılı bir sonuca varılabileceği varsayıldı.

Kremlin nasıl böyle bir yanlış hesap yapabilir? Savaş ne kadar uzun sürerse, Putin'in saldırı kararının ciddi yanlış yargılara dayandığı o kadar açık hale geliyor: Ukrayna liderliğinin kararlılığı, Ukrayna toplumunun direnme iradesi, Ukrayna ordusunun savaşmaya hazırlığı ve kendi savaşma yeteneği ile ilgili olarak, sırasıyla bu savaş, bu yanlış yargıların altında yatan şey, yetersizlik, ideolojik kuruntu ve otokrasinin ölümcül bir karışımıdır.

Kırım'ın İlhakı ve Donbass Savaşı ile Birçok Bağ Koptu

Moskova'daki dış politika camiasında, komşu ülkelerdeki siyasi ve sosyal gelişmeler hakkında gözle görülür derecede az bilgi var. Bilgisizliğin kökleri, Rusya'nın Sovyet ve Sovyet sonrası tarihi ve komşularıyla olan ilişkilerinde yatmaktadır. 1991'den önce bu ülkeler Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı, dolayısıyla Rus perspektifinden topraklara sahipti. Rusların "orada her şey burada olduğu gibi" olduğuna ikna olmalarının sebeplerinden biri de budur.

1990'larda Rusya çok bencildi. Sistematik olarak araştırmaya yatırım yapamayacak kadar fakirdi. Bu aşamada, Rusya Bilimler Akademisi, bilimsel kadrosunun büyük bir bölümünü serbest ekonomiye ve diğer ülkelere kaptırdı. Özellikle beşeri bilimlerde ve sosyal bilimlerde, var oldukları yerde bilgi yetiştirilemedi ve genişletilemedi - tam tersine hızla çürüdü.

Yoksullarda ekonomik durum düzeldi. Bilimsel kurumlar ve düşünce kuruluşları da gözle görülür şekilde iyileşti. Lakin halen başta Çin ve Asya olmak üzere başka konular ön plandaydı. Araştırma, Batı'nın zayıflayacağı ve Çin ve Rusya gibi güçlerin güçleneceği, çok kutuplu bir dünya düzeninin ortaya çıkışına odaklanmayı tercih etti. Ukrayna da dahil olmak üzere, ülkenin kendi komşuları, bu tartışmada gölgeli bir varoluşa öncülük etti.

2014 yılında Kırım'ın ilhakı ve Donbass'ta savaşın patlak vermesinin ardından Rusya ile Ukrayna arasındaki birçok bağ kopmuştu. Bu, bilhassa son derece politize olmuş, dış politika uzmanları topluluğu için geçerliydi. Neredeyse on yıldır Rus araştırmacılar, Ukrayna'daki siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri araştırmak adına nadiren Ukrayna'ya gittiler. Bilgi, internetten, ikincil kaynaklardan veya uluslararası konferanslarda, Ukraynalı meslektaşlarla ara sıra yapılan toplantılardan elde edildi. Daha fazla değil. Ukrayna toplumunun son on yılda geçirdiği köklü değişikliklere dair tüm anlayış ve anlayışlar kaybolmuştur.