Vergiler ile verilen konserler


Yaz ayları geride kaldı. Sıcak mevsim boyunca kimileri tatil beldelerinde aldı soluğu, kimileri de şehirden çıkmadı. Şehirde olanlar ise biraz eğlenebilmek için AVM ya da belediyelerin düzenlediği organizasyonlarda aldı soluğu. Konserler, etkinlikler, oyunlar vs…

Peki belediyeler kamu kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdiği etkinlikleri nasıl hazırlıyor, kriterleri nedir, belirli standartları var mı?


Sanatçıları siyasi görüşlerine göre kategorize etmek ve buna göre değerlendirmek elbet yanlıştır. Ama sanatçı kendisini siyasi görüşüne göre konumlandırıyor ve bunu çıkar devşirmek için kullanıyorsa, toplum da bu şekilde değerlendiriyor.

Nasıl ki Uğur Işılak AK Parti’den milletvekili olup, şarkılar besteliyorsa, Haluk Levent de hükümete muhalif tarzı ile ön plana çıkıyor. Yani siyasallaşmış sanatçılar. İkisine de eyvallah.

Peki belediyeler festival düzenlerken sanatçı tercihlerini neye göre yapıyor. Sanatçıların siyasal tercihleri mi etkili oluyor, halkın talebi mi, yoksa festivalin ruhuna uygunluğu mu? Hangisinin olması doğru, ya da hangisi yanlış adım?

Tabloya baktığımızda siyasi kriterlerin ilk sırada olduğunu görüyoruz. Örneğin Haluk Levent, Twitter üzerinden hükümete 2 taş attığında hemen Sözcü’nün sitesinde manşet oluyor. Ardından sosyal medya da parlatma kampanyası…

CHP’li belediyeler de en muhalif sanatçıyı bulup çıkaralım kaygısında olduğu için gelsin konser teklifleri. Örneği buradan verdik diye AK Partili ya da MHP’li belediyeleri ayrı tuttuğumuz düşünülmesin. Düzen denilen çark böyle işliyor. Ama akıp giden para da vatandaşın boğazından kesip verdiği vergiler olunca insanın içi sızlıyor.

Bu döngü içinde güzel şeyler de oluyor. Ankara’nın merkezde olmayan Çubuk ilçesinde düzenlenen Kültür ve Turşu Festivali gibi. Bu yıl 12. kez kapılarını açacak olan festival uluslararası ölçekte organize ediliyor. Çubuk Belediye başkanı Dr. Tuncay Acehan’ın büyük emekler harcayarak gerçekleştirdiği festivalde Kıraç’tan, Cengiz Taşkent’e, İbocan’dan Funda Arar’a kadar bir çok sanatçı var. Hem Çubuk’un turşusunu dünyaya açıyorlar. Hem de dünyanın renklerini Çubuk’ta buluşturuyorlar.

Çubuk Belediyesi’nin Yerli Düşünce Derneği ile düzenlediği etkinlikte ise gönül coğrafyamızdan Türkiye’ye gelen öğrenci kardeşlerimiz kendi kültürlerini Başkent Ankara’da tanıtıyor. Dün başlayan ve 17 Eylül’e kadar sürecek olan festivale imkânı olanların katılmasında fayda var.

HAYIRLI CUMALAR