Uzun Süreli Sohbetler İçin İpuçları

Uzun süreli sohbetler için vaktim mi var demeyin! Vaktiniz olsa iyi olur. Zira ayaküstü konuşmalar da güzeldir. Ama koyu sohbetin yerini tutmaz.

Bugün gerek uzun süreli bir sohbete başlamak için bazen de ortasında veya sonunda sohbeti canlandırmak veya yönünü değiştirmek için kullanabileceğiniz birkaç konunun listesini vermek istiyorum. İletişim içinde olduğumuz kitle farklı da olsa aşağıdaki konu başlıkları çoğu durumda işe yarayacak ve muhatabınızın sizi hatırlamasını ve sohbetten faydalanmasını sağlayacaktır.

Birincisi, iyi bir dinleyici olmaktır. Seni “seni anlıyorum” mesajı her şeyin başıdır. Bu mesaj verilmeden kimse sizinle uzun süre sohbet etmez. Bu mesaj olmadan nezaket yerini bulmuş olmaz.

İkincisi, konuşma esnasında bir kitaptan alıntı yapmaktır. Bu alıntıyı ne kadar uygun yer ve zamanda yaptığınız da önemlidir. Yazar, muhatabınızın bilme ihtimali olan biriyse etki artacak ve sohbet koyulaşacaktır. Belki o da aynı yazarın başka bir kitabından örnek verecektir. Örnek veremese de sorun etmeyin. Siz entelektüel seviyeniz hakkında karşı tarafı bilgilendirmiş oldunuz.

Üçüncüsü müzikten bahsetmektir. Bu da karşı tarafa zevkleriniz hakkında bilgi vermenin yollarından biridir. Zevkler ve renkler tartışılmasa da insanları bir araya getirmede çok etkilidirler. Bir konser için bir araya gelen on binlerce insanı düşünebilirsiniz. Farklı sosyal-kültürel sınıflardan olsanız bile ortak noktalarınız olduğunu hemen fark edersiniz. Müzik gibi film ve diziler de ortak noktaları bulmak için etkilidirler.

Dördüncüsü arabalardan bahsetmektir. Özellikle erkekler bu konuda saatlerce konuşmayı tercih edebilir. Kendi arabasının özelliklerinden bahsetmeye bayılırlar. Size arabasını saatlerce anlatabilecek insanlar vardır. Arabalardan bahsetmeyi sevmeyen biri olabilirsiniz. Bu durumda bile sohbetin ana konusu olarak değil de başlatıcısı olarak araba konusu etkilidir.

Beşincisi spordan bahsetmektir. Futbol ve diğerleri… Yine çok sayıda kişi ile hararetli ofsayt mı değil mi tarzında tartışmalar yapabileceğiniz bir alandır. Sezon kapalıyken bile transfer haberlerini büyük bir iştahla tartışabilirsiniz. Birbirlerinin dillerini konuşmadıkları halde futbol bilgileri ile iletişim kuran çok kişi gördüm. Bu arada kadınların sporu giderek daha çok takip ettiklerini söylemekte fayda var.

Altıncısı siyasettir. Bu aralar biraz riskli ama hangi seviyede sohbet ettiğinizin de oldukça bir önemi vardır. Dikkatli olduğunuz müddetçe, özellikle seçimlerin hemen öncesinde propaganda yapmaya yönelik konuşmazsanız ciddi bir sorunla karşılaşmazsınız. Ama parti ve ülkeden bağımsız olarak da siyaset konuşulabilir. Tarih boyunca siyaset, devletler üstü örgütler, istihbarat örgütleri, gizli örgütler, dünyayı yöneten güçler, gelecekle ilgili çeşitli senaryolar vs.

Yedincisi dini konular. Binlerce yıldır kimsenin konuşmaktan asla bıkmadığı konulardır. Burada yine seviye önemlidir. Çok öznel bir alan olduğu için aklınıza gelen ilk fikri ifade etmemeniz yerinde olacaktır. Bir Hindu gördüğünüzde ilk aklınıza gelecek soru Hinduizm’de ineğin neden kutsal olduğu olmasın. En doğrusu inanç sistemlerini bir bütün olarak kavramaya çalışmaktır.

Sekizincisi felsefedir. Felsefe başlangıcından beri üst sınıfın bir uğraşı gibi gözükse de çağımızda herkesin ilgisini çekiyor. Ünlü İslam ve batı filozoflarını sadece ismen de olsa bilmeyen yok. Sizin de Nietzsche’den birkaç kitap okumuş olmanızı kimse yadırgamaz.