Utancınız Kanser Yapmasın!

Türkiye’de her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. ‘Dünya Üroloji Haftası’ dolayısıyla Üroonkoloji Derneği, başta prostat kanseri olmak üzere bu konularda şikayetleri olan kişileri doktora başvurmaya teşvik etmeyi ve toplumsal bir bilinç oluşturmayı hedefliyor.
Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen, prostatın erkeklerde sık görülen kanserler arasında olduğunu belirterek, ürolojik şikayetleri olan kişilerin doktora başvurmayı ihmal etmelerinin en önemli nedenlerinin utanma duygusu ve yakınmaların göz ardı edilmesi olduğuna dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Sözen, prostat kanserinin dünya genelinde erkeklerde en sık görülen kanserler arasında yer aldığını dile getiriyor. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü verilerine göre, bu yıl tanı almış kanserler içinde prostat kanseri oranının yüzde 9.6 olduğunu belirten Prof. Dr. Sözen, kansere bağlı ölümlerin yüzde 4.4’ünün prostat kanserine bağlı olduğuna işaret ediyor. Prostat kanseri tanısı alan hastaların tanı anında yüzde 79’unun organa sınırlı, yüzde 5’inin ise diğer organlara yayılmış olduğunu açıklayan Prof. Dr. Sözen, “Organa sınırlı hastalıkta 5 yıllık yaşam yüzde 100 iken, metastatik hastalıkta bu oran yüzde 29.8’lere düşmektedir” diyor.
Prof. Dr. Sözen, tümörün başka organlara yayılmadan erken tanı almasıyla prostat kanserine bağlı ölüm oranının ciddi düzeyde düştüğünü vurguluyor. Özellikle ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan 40 yaş üstü erkeklerin ürolog muayenesinden geçmeleri ve özel bir kan testi olan PSA yaptırmaları öneriliyor. Bu risk grubunda olmayanlarda ise kontrollerin 50 yaşında başlamasının uygun olduğu belirtiliyor.

Diyabetik Retinopati Kontrollerini Yaptırın

Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birim Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Saatci, diyabete bağlı göz hastalığının, tıbbi adıyla diyabetik retinopatinin diyabetin tedavi edilebilir tek komplikasyonu olduğunu açıklıyor.
Prof. Dr. Saatci, Türkiye'de 945 hastayla Diyabetik Makula Ödemi Kayıt Çalışması yapıldığını ifade ederek, tüm tip 1 ve tip 2 diyabet hastalarının diyabete bağlı göz hastalığı riski altında olduğunu bildiriyor.
Çalışmaya katılan hastaların yüzde 96.4’ünün tip 2, yüzde 3.6’sının ise tip 1 diyabetli olduğunu dile getiren Saatci, 20 yıl veya daha fazla zamandır diyabetle yaşayan kişilerin üçte birinin diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Saatci, diyabete bağlı göz hastalığını, herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen bir göz hastalığı olarak tanımlıyor ve “Diyabetik retinopati, şeker hastalığına bağlı olarak gözün arka bölümünde ışığa hassas bir doku olan retina tabakasının damarlarının etkilenmesi ile ortaya çıkan bir durum olup, diyabetin tedavi edilebilir tek komplikasyonudur. Hastalığın bulguları zamanla ortaya çıkmaktadır. Hafif veya ağır, ancak muayene edilen diyabetli bir hastada retinopatinin görülme oranı yüzde 40-45 civarındadır. Bu oran hastalığın süresiyle artış gösterebilir” diyor.
Erken dönemde yakalanan diyabetik retinopati hastalarının tedavilerinin mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Saatci, hastaların kan şeker düzeylerinin çok iyi kontrol edilse bile, retina muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Sağlıkla kalın.