ÜRDÜN'DE İĞRENÇ BİR ANİMASYON

Beni yakından tanıyan takip eden arkadaşlar bilir.Sosyal medyaya insanların faydalanacağı şekilde kullanırım.Tarih bilgileri paylaşımı yaparım .Tarihi film ,eski ses kaydı ,belge fotoraf harita vs..

Gene bir gün YouTube de arama yaparken enteresan bir kayda rasladım.Kayıt 11 ekim 2015 tarihinde YouTube ye yüklenmiş.Muhtemelen bir turistin kendi kamerasıyla çektiği bir video.Ürdün Rum vadisinde Osmanlı dönemi Hicaz demiryolundan kalan lokomotif ve vagonlar turistlik amaçlı restore edilip kullanılmış.Tarihi hat tamir edildikten sonra üzerine bu tarihi lokomotif ve vagonları yerleştirilmiş belli periyotlar halinde turistleri gezdiyorlar .Aynı hattı modern trenlerde kullanıyor.İlk bakışta herşey normal turistler gelip bilet alıp trene biniyorlar .Rum vadisinde bir tur atıyorlar.Trende ay yıldızlı Türk bayrağı dalgalanıyor.

Maalesef çok masum bir tur değil bu .İğrenç bir tiyatro .Turda tarihte yaşanmış en acı olaylardan Arap isyanı canlandırılıyor.Treni 100 yıl önceki kıyafet ve silahlarıyla 1 manga kadar Mehmetçik koruyor.Derken 20 civarı atlı ve develi Arap çapulcu trene saldırıyor.Treni korumakla yükümlü Mehmetçikler bu çapulcularla çatışmaya giriyor.Mermiler kuru sıkı .Bu arada dünyanın çeşitli yerlerinden gelen turistler bu enteresan olayı fotoraf ve kameralarla kayıt altına alıyorlar.Çatışma kısa sürüyor .Arap isyancılar tüm askerleri esir alıyorlar.Esirler 30 metre kadar aşağıda bekleyen 1. Dünya savaşında İngiliz ordusunun kullanmış olduğu zırhlı kamyonete bindirilip götürülüyor.İğrenç herifler saldırı esnasında Arap isyanı bayrağı açıp adeta bir gösteri yapıyorlar.

Bayrak İngiliz diplomat Mark Sykes tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Araplık bilinci yaratmak amacıyla oluşturulmuştur.Bayrak yatay çizgiler halinde siyah, yeşil ve beyaz ile yatay üçgen şeklinde kırmızı renklerden oluşmaktaydı. Siyah Abbasileri, beyaz Emevîleri, yeşil Fatimileri ve kırmızı ise Haşimileri simgelemekteydi.Haşimiler Arap İsyanı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na karşı İngiltere ile müttefikti.

Günümüzde Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, Kuveyt, Libya, Mısır, Sudan, Suriye, Ürdün ve Yemen bayrakları Arap İsyanı bayrağından esinlenilerek oluşturulmuştur. Bayrağın 98.5 ve 197 fitlik bir sürümü Ürdün'ün Akabe kentinde dünyanın 6 .büyük bayrak direğinde dalgalanmaktadır.Ürdün bayrağı ile şuanda Filistin in kullandığı bayrak Arap isyanı bayrağı şekil olarak birbirine çok benzer . Ürdün bayrağı siyah,beyaz ,yeşil şeritler üzerine kırmızı üçgen, üçgenin ortasında 7 köşeli yıldız.Filistin bayrağında ise siyah, yeşil ,beyaz şeritler üzerine kırmızı üçgen bulunur.Arap isyanı bayrağı ise gene bu 2 bayrağa çok benzeyen siyah,beyaz ,yeşil şeritler üzerine kırmızı üçgen olarak tasarlanmıştır.Malesef aradan geçen 100 yıla rağmen İngiltere nin tasarladığı bu bayraklar değiştirilmemiştir.Umarımbirgün değiştirilir.

Bu iğrenç animasyonun hangi periyotlarla yapıldığını tespit edemedim .Bilet parası kaç para onuda öğrenemedim .Çokta önemli değil.Amaburda amaç önemli .Burda Türklere hakaret var.Burda Mehmetçik aşağılanmaktadır.Milliyetçi bir vatandaş olarak çok rahatsız oldum .Bu olayı şikayet etmeye karar verdim .Önce Türkiye cumhuriyeti Amman sefiri sayın Murat Karagöz e sosyal medyadan uzun bir mesaj yazdım.Lakin cevap gelmedi .Bunun üzerine Cimer e dilekçe yazdım.9 aralık 2018 tarihinde dilekçeyi film linki ile beraber yolladım. Dilekçeme verilen cevap 4 ocak 2019 tarihli.Şöylecevaplanmış.

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 09.12.2018 tarihinde yapmış olduğunuz ……sayılı başvurunuz 04.01.2019 tarihinde ORTA DOĞU GENEL MÜDÜR YARDIMCILIĞI (OAGY) tarafından cevaplanmıştır:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine göndermiş olduğunuz mesajınız değerlendirilmiş ve bilgi edinilmiştir.

Belirtilmiş olan konularla ilgili sorunların çözümüne ilişkin görüş ve önerileriniz ile duyarlı yaklaşımınız için teşekkür eder, esenlikler dileriz. Saygılarımızla.

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.

Yani ortada ne Ürdün devletine bir uyarı var. Ne bu iğrenç tiyatro için bir kınama mesajı.Koca bir hiç .Bende bu filmi sosyal medyaya yükleyerek yayılmasını sağladım .Çok kısa sürede binlerce paylaşıldı.1.Dünya savaşında buralarda aç susuz oacimasiz çöl ikliminde can veren Mehmetçikleri unutmayalım .Aklımızın bir köşesinde dursun hatırladıkça Fatihamızı esirgemeyelim inşallah …..

Filmden bazı kareleri makaleye ekliyorum.