ULUSLAR ARASI HAZAR ŞİİR AKŞAMLARI

Harput ve onun devamı olan Elazığ, insanlık tarihinin ilimle tanıştığı Yukarı Fırat Havzasında yer almaktadır. Fırat, sadece içerisinden aktığı mümbit topraklara can vermekle kalmamış o topraklar üzerinde yaşayan insanların fikir, düşünce ve duygu dünyalarının bereketine de vesile olmuştur. Nice bin yılların medeniyetlerine ev sahipliği yapan Yukarı Fırat Havzası, bütün Türkiye’yi hatta Türk dünyasını derinden etkilemiştir. Bu Havzada yer alan tarihi Harput şehri ve onun devamı olan Elazığ, kültür membaı olmanın yanı sıra kültürün koruyucusu ve aktarıcısı olarak da üzerine düşen görevi yapmış, yapmaya da devam etmektedir.

Milli ve manevi membalarımızdan biri olan Elazığ, tarihten aldığı bu misyonu bugüne kadar sağlıklı bir biçimde sürdürmüştür. Bilindiği üzere Elazığ, musikinin, halk oyunlarının olduğu kadar edebiyat ve şiirin şehri olarak da tanınmaktadır. Elazığ’ın edebiyat ve şiir şehri olarak tanınıp sevilmesinde 1992 yılından 2016 yılına kadar 23 yıl kesintisiz olarak sürdürdüğü Türk dünyasının en büyük şiir şöleni Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları’nın payı büyüktür.

Gönül ve kültür coğrafyamıza mensup ülkeler arasında sevgi, birlik ve kardeşlik köprüler inşa eden; Türkçenin ses ve söz bayrağını dalgalandıran Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları her yıl kültür ve gönül dünyamıza yaptığı hizmetleri ile bayraklaşan birinin hatırasına düzenlenmekteydi.

Geçmişle gelecek arasında köprü kuran; dünün kültürünü bugüne, bugünün kültürünü ve güzelliklerini de geleceğe taşıyan Türk âleminin bu en uzun soluklu edebi faaliyeti Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarının finali bilindiği üzere her yıl Elazığ’ın Sivrice İlçesi sınırları içerisinde yer alan Hazar Gölü’nün kıyısında yapılmaktaydı.

Sevgiyi, güzeli sanatla bütünleştiren, insan fıtratındaki aşk meşalesini yüreklerde tutuşturan, sözün özü şiirle gönül gözlü insanları buluşturan bu büyük kültür faaliyetinin ne yazık ki son yıllarda önce kolu kanadı budandı. Ardından amacından uzaklaştırıldı ve 2018 yılında da bu faaliyet maalesef yapılmadı.

Elazığ’ın edebi yüzü, markası olan bu kapsamlı ve anlamlı kültür faaliyetinden kimler, niçin rahatsız olurlar bilemiyorum. Ancak, Türk’ün bu büyük toyunun, şiirin efsunu ile yıkanan bu muhteşem Türk kurultayının yapılmayışı Elazığ için, Türkiye’miz için, Türk dünyası için bir büyük kayıptır.

Elazığ, tarihi misyonunun gereği gönül güzelliklerini özlerine ve kalemlerine yükleyerek gelen Doğu Türkistanlı, Kazakistanlı, Türkmenistanlı, Özbekistanlı, Kırgızistanlı, Azerbaycanlı, Kosovalı, Makedonyalı, Bulgaristanlı, Arnavutluklu, İranlı, Iraklı, Altaylı, Balkarlı, Karaçay-Malkarlı, Başkurdistanlı, Pakistanlı, Kırımlı, Gagavuzlu, Tataristanlı, Dağıstanlı, Gürcistanlı, Kıbrıslı ve elbette Türkiyeli şairleri ile adını Türkün gönül ve kültür coğrafyasına yazdırıyordu. Katılımcılar, ruhlarını Hazar Gölü’nün maviliklerinde yıkıyor aynı kökün mensubu kardeşler de kucaklaşmanın mutluluğunu yaşıyorlardı. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları bir tarafta yaşayan Türkçenin bayrağı dalgalanırken diğer taraftan sevgisizliğin kavurduğu, seviyesizliğin çirkinleştirdiği dünyamızda gönüllere sevgi tohumlarını ekiyordu.

Büyük Hazarla küçük Hazar’ı kucaklaştıran Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, önce adını aldığı ve finalinin yapıldığı Hazar gölü kıyısından sonra da amacından uzaklaştırıldı. Almas Yıldırım, Mağcan Cumabay, Cengiz Aytmatov, Bahtiyar Vahapzade, Ahmet Yesevi, Ali Şir Nevai, Yunus Emre, Arif Nihat Asya gibi Türk dünyasının ortak ata babalarının adına düzenlenen Elazığ’ın yüz akı bu büyük kültür faaliyetinin devam ettirilmesi gerekir.

Elazığ, dili bir, dini bir, tarihi, kökeni, sevgisi, sevdası bir söz ustalarına, gönül mimarlarına ev sahipliği yapmanın gururunu yeniden yaşamak istiyor. Elazığ, kendisini dünyaya tanıtan, Görkemli Hazarbaba dağının eteğinde Hazar gölü kıyısında gerçekleştirilen bu faaliyetle kazananın: dostluk, kardeşlik olduğu kadar Türk dili, Türk edebiyatı, Türk sanatı ve Türk kültürü olduğunu biliyor ve kültür değerlerinden biri olan Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarının yapılmasını istiyor.

Hazar Şiir Akşamlarını sadece şiirden ibaret görmek yanlıştır. Bu etkilik, Türk dünyasını ortak dil ve ortak kültürde buluşturan, Türk ülkeleri arasında duygu ve gönül köprüleri kurarak dostluk ve kardeşlik bağlarını kuvvetlendiren bir büyük organizasyondur. Şiirde olduğu kadar dilde, kültürde, sanat ve edebiyatta birlik ateşini tutuşturmaktır. Bir zamanlar Türk Dünyası Hizmet Ödülleri ile desteklenen, Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarını yapılmayışının gerekçesi, mazereti olamaz; olmamalıdır. Her durumda Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları amacına uygun olarak kaldığı yerden devam etmelidir.

Kültür hamisi ve şiir sevdalısı olarak tanıdığımız Elazığ Valisi Sayın Çetin Oktay Kaldırım’ın şehrin konu ile ilgili dinamiklerini toplayarak bu etkinliğin devamını sağlamasını arz ediyor ve bekliyoruz.