Üç Aylar...

Bugün “Üç Aylar”ın ilk ayı, Recep Ayı’nın ilk günü... 22/23 Mart gecesi Regaip Kandili (4 Recep), 13 Nisan (26 Recep) Miraç Kandili...

Üç Aylar’ın ikincisi Şá’ban Ayı ise, 17 Nisan Salı günü, ve nihayet onbir ayın sultanı, içinde bin aydan hayırlı Kadir Gecesi bulunan Ramazan (16 Mayıs) günü...

Tüm kardeşlerimin mübarek iklimini tebrik ediyor, millet ve ümmetimizi sağlık, afiyet ve huzur içerisinde Ramazan’a kavuşturmasını yüce Allah(c.c)’tan diliyorum.

İnşa’allah bugün Afrin’e girmiş oluruz... Çoğu gitti azı kaldı. Allah Peygamber Ocağı Silahlı Kuvvetlerimizi her daim muzaffer eylesin. Amin.

Muhterem okurlarım.. Bu mübarek “Üç Aylar” ikliminde okuyacağımız Kur’ân hatimlerimizi şühedamızın ruhlarına ithaf edelim inşa’alah.

Ve onların kıymetli âile efradına hepimiz elimizden ne geliyorsa yardım edelim ki şühedanın ruhları şâd olsun..

***

Kur’ân-ı Kerîm’de akledebilmek, tefekkür (geniş düşünmek, fikretmek), tezekkür (hatırlayıp dersler çıkararak düşünmek), feraset (aydınlık zihinle kavramak), âyet (işaret, ibret), nasihat (dini açıklamak suretiyle güzel tavsiyelerde bulunmak), hikmet (bilgelik), ilim, alim, müteallim (ilim öğrenmek) mefhumları iç içe geçmiştir...

Anlamak; akledebilmek, sağlıklı bir zeka va akla sahip olmaktır. Bu ise günahlardan temizlenmekle olur.. Aksi halde bilinçaltına iteklenen günahlar beyin sağlığını bozar ve unutkanlık, düşüncesizlik başlar.

Kâmil iman sahibleri için hayat, dini hakkıyla yaşamak ve istikamettir. O halde öncelikle dinin günah saydığı şeylerden kurtulmalıyız. Hattâ kalbin kerih gördüklerinden de... Hadîs-i şerîf’te “günah kalbinizin kerih gördüğü şeylerdir” buyurulmuş.

Üç Aylar bu cihetiyle de büyük bir fırsat. Günahlardan nedametle nasuh tövbeler için fırsat, temizlenmek için fırsattır... Ne mutlu ömrü yetip de bu iklimi hakkıyla değerlendirebilenlere...

***

Hadîs-i Şerîf’e göre Recep ayı, “Eşhuru hurum”un (haram, hürmet edilen, yasaklara sahip ayların) ilki olup, Şehrullah yani Allah’ın ayıdır.

Şaban Ayı da “Eşhuru hurum”dan olup, Peygamberimiz efendimizin (salat’u selâm olsun ona) ayıdır...

İnsanların her sene amel defterleri bu ayda bulunan “Berat Gecesi”nde devredilir, sene içinde ölecekler, Cennetlikler, Cehennemlikler ayrılır.

Onbir ayın sultanı Ramazan da “Eşhuru hurum”dan olup, Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. En faziletli, en bereketli aydır. Yerler ve göklerdeki tüm mahlûkatın zikrettiği, şeytanların bağlandığı aydır...

Ramazan oruç ayıdır... Oruç ise günahlara karşı bir kalkan, vicdanların kir ve pasını alarak mü’min olmanın ferahlığını hissettiren bir büyük ibadettir.

Ramazan’ın dışında da meselâ bugünkü gibi kandillerde, mübarek ayların 15’inde, hattâ Pazartesi veya Perşembe günleri de oruç tutmak güzeldir.

#HARBİDEN: Oruç, yemek değil yememektir. Ne sahurlarda ne iftarlarda aşırı tıkınmayacak, biraz aç kalacaksın ki, fakirin halinden anlayasın.. “ORUÇ TUT SIHHAT BUL” hadîs-i şerîf’inin mánâsı yalnız biyolojik (bedenî) değil, manevî ruh sağlığını da kapsar. 19.03.2018