TÜRKİYENİN YOLSUZLUK KARNESİ

Yolsuzlukta Türkiye (AB)) Avrupa Birliği içerisinde birinci sırada

2012-2017 yılları arasında, Uluslararası Yolsuzluk Algı Endeksi Raporu

Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye, 28 üye ülke arasında sonuncu sıraya yerleşti. Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise 13. sırada bulunurken, 35 OECD üyesi devlet arasında ise sondan ikinci sırada yer aldı.

Yolsuzluk Algı Endeksi’nde ilk üç sırada Yeni Zelanda (89) Danimarka (88) ve Finlandiya (85) bulunuyor.

Endeksin son sıralarında Suriye (14), Güney Sudan (12) ve Somali (9) yer aldı.

2012-2017 yılları arasında Endekste en çok puan kaybeden beş ülke; Saint Lucia (-16), Bahreyn (15), Suriye (-12) Türkiye (-10) ve Gine (-8) oldu.

Türkiye yolsuzluk sıralamasında (Saint Lucia -Bahreyn-Suriye-Türkiye ve Gine ülkeleri arasında yer aldı.

2017 yılı sonuçları, yolsuzluğa dair algının; hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgili olduğunu göstermektedir. Bu alanlarda yaşanan ihlaller Türkiye’yi yolsuzluk algısı açısından oldukça riskli bir noktaya taşıyor. Kamu ihale mevzuatına uyulmaması, 200’ün üzerinde değişiklik ve kapsamı genişletilen istisnalarla mevzuatın ve ilgili kurumların işlevini yitirmesi en temel sorunlar arasında bulunuyor.

Bir önceki yıl yatırımlar ve kamu hizmet ve alımlarının % 40’ı Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) kapsamı dışında gerçekleştirilirken, KİK kapsamındaki ihalelerin de % 27,7’sinde açık ihale usulünden farklı yöntemler kullanıldı. Buna ek olarak birçok politikacının ve üst düzey kamu görevlisinin yakınlarının, önemi her geçen yıl daha çok anlaşılması gereken liyakat ilkesine aykırı bir biçimde kamu görevlerine atandığına dair çok sayıda bilginin basında yer alması, yolsuzlukla ilgili olumsuz algıyı besleyen unsurlar arasında bulunuyor.