Türkiye’nin ilk hedefi kendi vatandaşlarını mutlu etmek olmalıdır. Herkesi mutlu etmek mümkün olmasa da en azından asgari şartlar sunulmalıdır. Devlet vatandaşına güven vermeli ve eğitim, sağlık, adalet, ulaşım, işsizlik ve güvenlik gibi temel ihtiyaçları konusunda fikir sahibi olmalıdır.

Türkiye'nin ilk hedefi kendi vatandaşlarını mutlu etmek olmalıdır. Herkesi mutlu etmek mümkün olmasa da en azından asgari şartlar sunulmalıdır. Devlet vatandaşına güven vermeli ve eğitim, sağlık, adalet, ulaşım, işsizlik ve güvenlik gibi temel ihtiyaçları konusunda fikir sahibi olmalıdır. Bir devletin vatandaşlarını lüks içinde yaşatmak gibi bir görevi yoktur. Fakat temel ihtiyaçları karşılanmamış her vatandaş devletin bekası için büyük tehdittir. Vatandaşınız güvende değilken, eğitimsiz ve yoksulken başka ülkelere liderlik yapamazsınız.

Türkiye'nin ikinci hedefi Avrupa Birliği ile iyi ilişkiler kurmak olmalıdır. Hatta hazır İngiltere birlikten çıkmış iken İngiltere'nin boşluğunu doldurma iddiası ile çalışmaya başlamalıdır. Bize en yakın medeni ülkeler Avrupa Birliği'ne üye olanlardır. Biz de elli yıla yakın bir süredir Avrupa Birliği'nin bir parçası olmak için didiniyoruz. Bu konuda çalışmaya devam edilmelidir. Avrupa Birliği'ne girmesek bile standartlarını kurmamız gerekiyor. İsviçre ve Norveç gibi Avrupa Birliği'ne üye olmadan da birlikle iyi ilişkiler içinde olan ülkeler vardır.

Türkiye'nin üçüncü hedefi komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmek olmalıdır. Komşularımızdan emin olmalıyız ve onlar da bizden emin olmalı. Komşuda savaş varken kendimize gelişmiş ülke diyemeyiz. Irak işgal edildi. Engel olamadık. Suriye işgal edildi. Bir şey yapamadık. Buna artık dur diyebilmeliyiz. Kimse kendisinde komşumuzun evini yakma cesaretini görmemelidir. Hali hazırda her komşumuz ile kenetlenmeliyiz. İş birliği içinde olmalıyız. Sadece Irak ve Suriye'den bahsetmiyorum. Yunanistan ve Ermenistan'ın istikrarı da bizim için önemlidir.

Türkiye'nin dördüncü hedefi savunma sanayisini güçlendirmek olmalıdır. Bu amaca yönelik çalışmalar büyük devletler ve komşularımız için tehdit oluşturacak şekilde değil bir ihtiyaca yönelik olarak yürütülmelidir. Gizlilik, ciddiyet ve caydırıcılık esastır. Silah her zaman en son kullanılır. Diplomasi kullanılacak yerde silah kullanılmamalıdır. Ayrıca nükleer güce sahip olmadan bölgede güvende olmamız da zor görünmektedir. Nükleer silah üretmek için gerekli altyapılar oluşturulmalıdır. Nükleer silah ya herkeste olacak ya da kimsede olmayacaktır.

Türkiye'nin beşinci hedefi Müslüman ülkeler ile iş birliğini arttırmak olmalıdır. Bu iş birliği ekonomi, yönetim, eğitim, sağlık, adalet, tarım, sanayi, ulaşım, sosyal vb. her alanda olmalıdır. Tarihi ve kültürel bağlardan dolayı Müslüman ülkeler ile iş yapmak kolay ve verimlidir. Türkiye İslam Dünya'sının doğal lideri olabilir. İslam Dünyası'nın lideri olduğunu söyleyen pek çok ülke var. Liderin görevi ise her Müslüman ülke ile iyi ilişkiler kurmaktır. Başka ülkeleri korkutan ilişkiler değil kapsamlı ve sürdürülebilir ilişkiler gereklidir.