Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timochenko’nun Havana'da imzaladığı ateşkes anlaşması ile Kolombiya’da 50 yıldır süren iç savaşta sona gelindi…

Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ve FARC lideri Timochenko’nun Havana'da imzaladığı ateşkes anlaşması ile Kolombiya’da 50 yıldır süren iç savaşta sona gelindi…

50 yılı aşkın bir süre devam eden iç savaşın bilançosu hayli ağır oldu; FARC, iç savaşta 17 bin üyesinden 9 binini kaybederken, toplam can kaybı 220 bine ulaştı… 7 milyon insan ise evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldı…

Sağduyu ağır bastı ve 3 yıldır devam eden barış görüşmelerinde mutlu sona ulaşıldı. Taraflar şimdi kapsamlı barış anlaşmasının nasıl uygulanacağını müzakere etmeye devam edecek.

Varılan anlaşmaya göre FARC militanları 180 gün içinde silahlarını bırakacak… Örgütün tüm silahlarını BM gözlemcileri teslim alacak…

İngiltere’de, İspanya’da, Kolombiya’da barış sağlanıyor da Özal döneminde başlayıp Erbakan’la devam edip Erdoğan ile yasal çerçeveye dahi bürünen barış süreci neden Türkiye’de başarıya ulaşmıyor?...

Bu sorunun yanıtını dilim döndüğünce 3 bölümde özetleyerek anlatmaya çalışacağım…

Kolay değil, Cumhuriyet dönemindeki Kürt isyanları bir yana 1984’ten bugüne dek devam eden 32 yıllık bir çatışma sürecinden bahsediyoruz…

50 bini aşkın cana mal olan, milyonlarca insanı göç ettiren, ekonomik maliyeti 400 milyar doları aşan bir iç savaş bu… Türkiye’nin bölgesinde merkez ülke, dünyada ise önemeli bir güç olmasının önünde en büyük engel olan bir savaş bu… Adeta Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda hızla ilerlerken ayaklarına vurulmuş bir prangaydı bu…

Recep Tayyip Erdoğan bunu gördü ve 2005'deki Diyarbakır konuşmasıyla ilk işareti verdi… Ve 2009'da çözüm süreci start aldı…

Erdoğan, 2012'de bir televizyon röportajında hapiste yatmakta olan Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapıldığını duyurdu.

Çözüm için zemin hazırdı… Çünkü Ak Parti 14 yıllık iktidarı süresince her konuda olduğu gibi Kürt sorununda da işe bir zihniyet değişikliği ile başlamıştı…

Resmi ideolojinin Kürt kimliği için neredeyse bir asırdır sürdürdüğü ret, inkar ve asimilasyon politikasına son verdi… Kürtlere yaşamı dar eden olağanüstü hal uygulaması kaldırıldı…

Ulaşımdan sağlığa, kentleşme ve sanayileşmeden tarıma dek bölgeye yönelik ekonomik yatırımlar hızlandı: Kürt siyasetçi Kemal Burkay, Yaşar Kaya ve ozan Şivan Perver’in yasakları kaldırıldı. Çok sesli siyaset ve STK'ların yaygınlaşması için yasal düzenlemeler yapıldı. Kürt dili ve kültürünün gelişmesine büyük katkı yapan Kürtçe televizyon yayını başladı. Üniversitelerde Kürtçe bölümler açıldı, okullara Kürtçe dersler serbest bırakıldı…

… Görüşmeler devam etti ve çözüm süreci 2014'te çıkarılan kanunla resmi bir içerik kazandı. Öcalan 2013'te, PKK’nın bütün silahlı güçlerini Türkiye topraklarından çekeceğini duyurdu… Oluşturulan “Akil İnsanlar” heyeti Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak, sorunları dinledi, halka çözüm sürecini anlattı…