TÜRKİYE'DE MADENLERİ ÇIKARMAYALIM MI ?

Ülke gündemi Kaz dağlarında altın madeni arama imtiyazı elde eden Kanadalı Alamos Gold maden şirketinin bölgede yaptığı ağaç ve çevre katliamını konuşuyor. Şu kadar bin ağaç kesilmiş verimli toprak kazınmış falan filan. Ülkede ne zaman birileri bişey yapmaya kalksa birileri İstemezük diye ayağı kalkıyor. Hes yaparsın karşı çıkarlar. Nükleer tesis yaparsın karşı çıkarlar. aden açarsın karşı çıkarlar. İyide kardeşim ne yapalım madenleri çıkarmayalım mı ?

Dışardan ithalmi edelim çözümünüz nedir ?

Elektirik kesilir sanayici ve vatandaş ayağa kalkar bu devirde elektirikkesilirmi diye bağırır.

Ülkede az olan bir madeni çıkartalım dersin ayağa kalkarlar istemezük .

Allah Uranyum denen radyoaktif madeni süs olsun diyemiyarattı . Bütün dünya bunu kullanırken biz neden kullanmayalım.

Ülkenin yer altı kaynaklarının tespit edilip değerlendirilmesinden yanayım .Burda benim kızdığım nokta neden Kanada lı bir şirket bunu yapıyorda, Yerli bir şirket bunu yapmıyor.

Madem ağaç katliamı var. Neden çevre bakanlığı bu tip maden sahalarına denetmen atamaz.

Öyleya yabancı şirket burda kanunsuz işler yapıyorsa bunu kim bilecek.Amaburda devletin bir temsilcisi olsa herhangi bir kanunsuzlukta anında kolluk kuvvetlerine haber verebilir.Hukuki süreç başlatılır.Ben gereksiz yere fuzili ağaç kesimine karşıyım.Yanlış anlaşılmasın .Ama ülkeye bir tesis yada maden sahası yapılırken illa ağaç kesilecek .Buna yapılacak bişey yok temennimiz en az sayıda ağacın kesilmesi .Bunuda devlet belirler.Devlet vurdumduymaz olursa şirket istediği gibi buralarda terör estirir nasıl olsa hesap soran yok.

Maden sahasına binlerce vatandaş toplanmış .Maden şirketini protesto ediyorlar.Keşke buraya gösterdiğiniz tepkiyi yağmur gibi gelen zamlarada gösterseydiniz .Elektiriğe, doğalgaza, toplu taşımaya, temel gıda maddelerine, akaryakıta gelen zamlar televizyonda 20 saniyelik haber oluyorsa bu ülke bitmiş demektir .Vatandaş maaşa zam diyince kriz var deyip parmak sallayan hükümet kendi bürokratlarına danışmanlarına yağlı ballı, üçerli beşerli maaşlar bağlıyor .Fazla siyasete bulaşmadan tekrar meselemize dönelim .

Atatürk hayatta olsaydı, bu madenlerin hepsini çıkartmaya çalışırdı arkadaşlar.1935 yılında ekonomi bakanlığının bastığı bir maden kataloğu var.Küçük bir kitapçık Ankara da basılmış .O dönem devlet bazı madenleri kamu ve özel şirketler kanalıyla çıkarıp ihracat yapmış .Gayette güzel para kazanılmış .Bu madenlerden bazıları Arsenik, Antimon,Borasit ,Bakır,civa ,Çimento toprağı,simlikurşun,zımpara taşı ,değirmen taşı ,Krom ,Maden kömürü,Kil,kükürt,linyitkömürü,lüle taşı ,mangenez,mermer ,çinko, manyezit ve Amyant tır.

Kitapçığın 10 . sayfasında Altın madeni konu başlığında Türkiye de 23 noktada altın cevheri bulunduğundan bahsediyor.Çanakkale de bu bölgelerden biri .Yani Atatürk buralarda altın olduğunu o devirde biliyordu.Ama imkansızlıklar yüzünden uzun yıllar maden çıkartılamadı .Kitapçığın 10 ve 11. Sayfalarında Anadolu daki petrol bölgeleri kalem kalem yazılmış 8 bölgenin ismi var .Eğer Atatürk biraz daha uzun yaşasaydı ne kadar maden varsa bunları kamu yada özel şirketler kanalıyla işletmeye açacaktı. Mta ve Petrol ofisi gibi kurumlar Atatürk ün bu memlekete verdiği en büyük hediyelerden ama anlayana ….

Bir yanda Lozan ın gizli maddeleri var 2023 e kadar maden çıkartamassın diyen ileri zekalılar .Bir yanda çıkartılan madene çıkartamassın diye bağıran çağdaş Atatürkçü geçinen gruplar.Allah hepsine akıl fikir versin .Bu memleket peygamberi tanımayan İslamcılardan ve Atatürk ü tanımayan Kemalistlerden çok çekti .Halkımız uyanık olmalı her ikisinede destek vermemeli….

1935 yılında Ankara da ekonomi bakanlığının bastığı maden kataloğu .Şahsi arşivimden .

1935 yılında Ankara da basılan maden kataloğunun 10. Ve 11 sayfasında altın ve petrol konu başlıkları.Çanakkale de altın olduğu 80 yıl önce biliniyordu .Ama teknik imkansızlıklar yüzünden maden çıkartılamadı.Katalokta o dönem çıkartılan 20 çeşit madenin vilayet vilayet, köy köy cevher bilgileri ve grafikleri var .Nerde hangi maden var .Tek tek tespit edilmiş.Kitapçık bulunmaz bir arşiv vesikası.