TÜRKİYE’DE HIZLA ARTIYOR


Günümüzde dünyada yaklaşık 37 milyon kişi HIV ile enfekte. Gerçekte bu sayının, dünya genelinde HIV ile enfekte kişilerin sadece yüzde 70’ini oluşturduğu, diğer yüzde 30’unun hastalıklarının farkında olmadıkları tahmin ediliyor.
Bugüne kadar yaklaşık 35 milyon kişi AIDS ilişkili sebeplerden hayatını kaybetti. Sadece 2016’da dünyada 1.8 milyon yeni hasta tespit edildi, 1 milyon kişi hayatını kaybetti. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hürrem Bodur, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla hastalığın kontrol altına alınması ve hızlı yayılmasını önlemede toplumsal farkındalığın artmasının önemini vurguluyor.

Ülkemizde Hızla Artıyor
Prof. Bodur, dünya genelinde yeni HIV tanılı hasta sayısı azalırken, ülkemizde tam tersine her yıl yeni tanılı hasta sayısındaki artışın endişe verici olduğunu belirtiyor.
Dünyada 2000 ile 2016 yılları arasında yeni HIV enfeksiyonlarının sayısı yüzde 39 azalırken ülkemizde tam tersine her yıl giderek artan yeni hasta sayısının son 6 yıl içinde katlanarak hızlı artışı dikkati çekiyor. Ülkemizde halen her gün 6 yeni hasta tespit ediliyor. Hastaların yarısı İstanbul’da tanı ve tedavi alıyor.

Nasıl Bulaşır?
AIDS, her türlü korunmasız cinsel ilişki ile bulaşıyor. Virüs, kan, meni ve genital sekresyonlarda yoğun olarak bulunuyor ve her türlü korunmasız cinsel ilişki bulaş açısından risk oluşturuyor. Uyuşturucu ve damar içi madde bağımlılarının ortak enjektör kullanmaları da önemli bir bulaş yolu. Nadiren de olsa, kan ve kan ürünleriyle bulaşma olabiliyor. Bu yüzden, ülkemizde 1987 yılından beri tüm kan ve kan ürünlerinin HIV yönünden test edilmesi zorunlu hale getirildi. Anneden bebeğe gebelik süresince, doğum sırasında ve emzirmeyle bulaş da diğer önemli bulaş yolu.
Prof. Dr. Bodur, tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmadığını bildirerek, öpüşmek, tokalaşmak, dokunmak, sarılmak, ortak duş-banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmadığını açıklıyor.