Son yıllarda bu konu sık sık gündeme geliyor. Türkiye'de bugün sokağa çıkıp bir anket yapsanız büyük oranda NATO'dan çıkmak isteyenlerin olduğunu göreceksiniz. Aslında halkın NATO'dan çıkma isteğinin birkaç sebebi var.

Son yıllarda bu konu sık sık gündeme geliyor. Türkiye'de bugün sokağa çıkıp bir anket yapsanız büyük oranda NATO'dan çıkmak isteyenlerin olduğunu göreceksiniz. Aslında halkın NATO'dan çıkma isteğinin birkaç sebebi var.

Öncelikle NATO'nun Türkiye'ye yeterince destek olmaması ve NATO'nun ABD'nin kontrolünde olması bu sebeplerin başında geliyor. Hatta NATO'nun 15 Temmuz darbe girişiminde de rolü olduğunu düşünenler de çok fazla. NATO'nun Suriye operasyonların destek vermesi yerine Türkiye'nin karşısında durması, Rusya'ya karşı sadece Türkiye'yi bir kalkan olarak düşünmesi ve bunun gibi birçok sebep Türkiye'nin NATO'ya olan güvenini azaltmakta. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir" şeklindeki Türkiye'yi hedef alan çıkışı da NATO'ya karşı ülkemizde bir antipati uyandırıyor.

NATO'da 30 üye ülke olmasına rağmen, sadece 2 farklı kafadan ses çıkıyor. Biri ABD, diğeri ise Türkiye. NATO'yu aslında 30 üyeden oluşan bir ittifak değil, ABD himayesinde bir askeri grup olarak düşünebiliriz. NATO oluşumu içinde ABD'nin en büyük rakibi Türkiye. Çünkü her NATO tartışması Türkiye üzerinden yürütülüyor. Son olarak İsveç ve Finlandiya'nın üyelik tartışmalarında da Türkiye'nin ne kadar etkili olduğunu görmüş olduk. Aslında NATO'nun çoğu ülkesi de Türkiye'yi istemiyor. Türkiye'nin NATO açısından tek faydası Rusya'ya karşı büyük bir koz olması. Ama Türkiye açısından NATO'nun pek faydası olduğunu görmüyoruz. NATO'suz bir Türkiye'nin Rusya tehdidi altında kalacağını söyleyenler var. "Türkiye NATO'dan çıkarsa Rusya Türkiye'yi paramparça eder" diyenler bile var. Rusya ile Türkiye ilişkilerine baktığımızda ise durum pek de öyle görünmüyor. Rusya, askeri ve ticari olarak Türkiye'ye NATO'dan daha fazla destek oluyor. NATO açtığı askeri üsler ile Türkiye'yi çevrelemeye çalışırken, Rusya'nın böyle bir amacı olmadığını şu süreçte görüyoruz. NATO ve Rusya'nın Türkiye'ye verdiği zararları bir teraziye koyduğumuzda NATO'nun daha ağır bastığı bir gerçek. İlerde ne olur bilinmez. Rusya'ya da fazla güvenmemek gerekir. Şu anki strateji gereği Türkiye'nin denge politikası izlemesi en doğru seçim olacaktır ki zaten yaptığı da bu. Denge politikası izlemek için de NATO'da üye olarak bulunmamız şart değildir.

Türkiye şu an Avrupa'nın güvenliği ve ABD'nin bölgedeki çıkarları için vazgeçilmezliğini sürdürmekte. Ancak bu çıkarlar Türkiye'ye ciddi zararlar vermekte. Ne yazık ki Türkiye, NATO tarafından çıkarları için kullanılan bir ülke. Türkiye, NATO'yu herhangi bir çıkarı için kullanamıyor. NATO, Türkiye'ye hiçbir yerde destek olmuyor. Aksine köstek olmaya devam ediyor. Kısa bir süre içerisinde Suriye operasyonları gündemi meşgul edecek. Bakalım NATO bu süreçte neler söyleyecek, neler yapacak… Hep birlikte yaşayıp göreceğiz…