TÜRKİYE FEDERASYONA MI GİDİYOR?

AKP İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, Almanya’ya gidip federal sistem hakkında bilgi aldıklarını duyurmuştu. Kavakçı, “AK Parti Genel Merkez heyetimizle gerçekleştirdiğimiz Almanya temasları kapsamında Alman Federal Konseyi Bundesrat'ı ziyaret ettik ve ayrıca Federal Sistem hakkında bilgi alışverişinde bulundu demişti.

DTP Federasyon teklifinde bulununca hepimiz kızmıştık.

Federasyon talepleri tartışmakları aslında yeni değildir. Tarihin sayfalarında yolculuk yaparak tekliflerini hatırlayınca sizlerinde kafanızın karışacağından eminim. Emekli Amiral Vedii BİRGET 24 Şubat 1987 günlü cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısında ABD nin 1965 yılında dönemin başbakanının ağzını aradığını ve İRAN-IRAK ve TÜRKİYE Kürtlerini içeren ve Türkiye’ye bağlanarak bir federal cumhuriyet önerdiğini Başbakan DEMİREL ‘in Genelkurmay tarafından verilen brifingde bu teklifi ortaya attığını ve sert tartışma sonrasında bu teklifin ret edildiği yazıyordu.

12 Eylül Askeri darbenin lideri Genelkurmay eski başkanı org. Kenan EVREN 28 Mayıs 2000 tarihli yeni bin yıl gazetesinde Türkiye’de valileri seçilmiş dört eyalet istedim olmadı” diyecekti.

1991 tarihinde Aktüel dergisine verdiği demeçte Turgut ÖZAL Kürtlerle federasyonlaşmaya gidilmesi gerektiğini savunurken inşallah bir gün valilerini de seçerler bu iş biter demişti.

Hükümetin görevlendirdiği bazı milletvekilleri ettikleri yemine rağmen başka ülkelerin federe devlet modellerini incelerken, hükümet kimlerle yeni açılım masaları kuruyor?

Milletin menfaatleri kimlere satılıyor?

Açık ve şeffaf siyaset yapılmalıdır.

Neden Açık Siyaset?

Türkiye’de Cumhurbaşkanını ve milletvekillerini bağlayan herhangi bir “Siyasi Etik Yasası” bulunmuyor. Kanuna göre milletvekilleri 5 yılda bir, kapalı bir şekilde mal beyanında bulunuyor.

Ayrıca uluslar arası yapılan görüşmelerin içeriği ve imzalanan işbirliği protokolleri ile araştırma ve inceleme çalışmaları hakkında her hangi bir bilgi ve belge kamuoyunu ile paylaşılmamaktadır.

AK-Parti İstanbul milletvekili ve heyetinin Almanya’da federal sistem hakkında bilgi alış verişi yapması kamuoyunda acaba Türkiye bölünme yemi gidiyor algısı oluşmaktadır.

Kamu yönetiminin ve siyasetin şeffaf ve hesap verebilir olması için önce milletvekillerinin bu ilkeleri benimsemesi gerekir. Bu nedenle, kendilerinden görevlerini kötüye kullanmayacaklarına dair söz talep etmek hepimizin en doğal hakkıdır.

Bunun altında yatan ne var?

Bu araştırmaya neden ihtiyaç duyuldu bunu kim istiyor seçmen olarak elbette bilmek hakkımızdır.

Türkiye'yi yönetenler mi istiyor?

Yoksa Türkiye'nin mali, ekonomik ve siyasi açıdan bağımlı olmasından kaynaklanan bir küresel istek mi var?

Burada kuşkumuz, iktidar kamuoyu ile bunun nedenini paylaşmadığı için TBMM'yi yani halkın iradesini bir kenara atarak, ulus devleti ortadan kaldırıp federal devletler kurularak, federal bir yapının bu coğrafyada başlangıcı mı yapılmak isteniyor?

Türkiye tek kişinin iradesine bırakılmıştır?

Türkiye ve yanı başımızdaki Suriye, İran, Irak, Kafkas, hazar coğrafyası Türkiye üzerinden böyle bir yapıya mı gidiyor?

İktidarın bu muğlâk duruşu, deneme yanılma, biz hata ettik gibi sicili kabarık oluşu, bazı birbirleriyle çelişkili ve tutarsız açıklamaların ortaya çıkmasıyla, ülke mali ve ekonomik anlamda iflasın eşiğine gelmiştir.

Keza yurt dışından çok yüksek faizle bile para bulamaması, iktidar sahiplerinin halk tarafından yargılanmamak için her tülü tavize açık olması bu kaygılarımızı daha da arttırıyor!

Bu siyasi düşünce doktrinin daha çok zarar vermemesi için bir beş yıllık dönem dinlenmeye ihtiyacı vardır.

Bu aynı zamanda küresel projeleri sonlandırma dönemi olacaktır.

Milli bir yapı bunu engeller. Türkiye’de yüksek nitelikli, liyakatli ve uzman insan gücü vardır.

Türkiye’de vatansever hiçbir ideolojik saplantısı olmadan şuncu buncu ayırımı yapmadan milli ve nitelikli kimliklerin tüm duyarlı vatanseverlerin birbirini tenkit etmeden enaniyet yapmadan bir araya gelerek hukuki meşruiyet dairesinde çalışmalıdırlar.

Türk halkı siyasi partiler üzerinden tutsak alınamaz.

Sevgilerimle
ALLAHA emanet olunuz.
Turan KAYA
Ekonomist&Yazar