TRT'nin son yıllardaki yayın ve yapım kalitesi hepimizin malumudur.  Eskiden televizyonların yalnız ve unutulan kanalı olan TRT şimdilerde reytinglerde birinciliği birçok kanaldan almış durumda...

TRT'nin son yıllardaki yayın ve yapım kalitesi hepimizin malumudur. Eskiden televizyonların yalnız ve unutulan kanalı olan TRT şimdilerde reytinglerde birinciliği birçok kanaldan almış durumda. Özellikle son birkaç yıldır kaliteli yapımları ve dizi filmlerin kalitesi ile fazlaca iddialı bir hal aldı. Öyle ki yapıtları her mevsim birer başyapıt gibi izleniyor desek yeridir.

Küçükken köy evimizde TRT dışında kanal yoktu. Dedemin köy odasının ahşap tavan kirişlerine bitişik tutturduğu ahşap kafesin içinde kocaman bir dünya gibi dururdu televizyonumuz.

Elektriğin yeni geldiği yıllardı rahmetli Turgut Özal dönemiydi. Zaten Anadolu'nun birçok köyüne Özal döneminde elektrikler verildi. Çok büyük bir hizmeti Özal'ı rahmetle anmadan geçemeyeceğim. Köyde toplam 2 ve 3 tane hanede televizyon vardı ve maalesef çocuklara odada hiçbir zaman yer yoktu. Herkesin işe güce çekildiği zamanlarda ancak o dünyaya bir kapı aralayabilirsek bahtiyarlığın en büyüğüne varmışız demektir.

Yarım bilinen bir şarkının tadına doyum olunmadığı gibi dili de hep meşgul eder ya yarım izlenmiş her televizyon programı da düşünce dünyamızdan yüreğimizin derinliklerine akıp gitmesinin adıydı TRT. Eminim o kuşağın çocuklarının çoğunun yüreğinde hala o yarım kalmış sevgilerden kocaman bir dünya vardır.

Televizyonlar siyah beyazdı ama biz o siyahın ve beyazın içinde her rengi görebiliyorduk. Çocukların dünyasına beyaz bütün renkleri ve siyah kocaman bir özgürlüğü ifade ediyordu. Zafer Kiraz'ın haber sunuşunda kocaman bir hayat vardı.

İşte TRT'nin belleğimizde kalan anıları böyle iken bir dönem sonra o hayat veren TRT neredeyse hiç izlememeye başlandı. Özellikle özel Televizyon kanalların çoğalmasıyla yenidünyaya ayak uyduramayan TRT Trend 'in baya gerisinde kaldı.

Diyebilirim ki son 15-20 yıldır ara sıra ama özellikle son birkaç yıldır TRT'nin yapımları bütün kanalları geride bırakacak bir ivme kazandı. Sadece film ya da dizi sektörü ile değil haber portaları ile ve Haber'deki güvenilirliği ile de TRT'nin hayatımızdaki yeri çok apayrı hal aldı şu aralar.

TRT, Spor programları ile yurtiçi ve yurtdışı yayın yapan kanallarıyla ve özellikle belgesel kanallarıyla şimdilerde bir markanın çok daha ötesinde.

Özellikle son birkaç yıldır belleğimde kalan ve yüreğimde yer etmiş birkaç diziyi paylaşmak istiyorum Sizlerle. Şimdilerde TRT nostalji kuşağında yayınlanan ve eskimeyen dizileri; Yeditepe İstanbul ve 7 numara…

Diğerlerini şöyle sıralamak mümkün;

Ekmek Teknesi

Seksenler

Sevda Kuşun kanadında

Yamak Ahmet

Yunus Emre

Yedi Güzel Adam

Diriliş Ertuğrul

Sakarya Fırat

Vb.

Ve şimdilerde devam eden Osmanlının kuruluş destanını anlatan Kuruluş Osman, 33 yıl Osmanlının en çalkantılı ve en zor döneminde ülkeyi muhteşem bir şekilde idare eden II. Abdülhamid'i anlatan Payitaht Abdülhamid ve kuşların yolculuğu…

Aslında listeye eklemediğim birkaç dizi daha var ama baktım ki neredeyse bütün yapımları eklemek üzereyim. Evet, gerçekten bu konuda, TRT'yi tebrik etmek gerekir.

Özellikle Ramazan aylarında yayınlanan dizileri Yamak Ahmet- Yunus Emre ve kuşlarla Yolculuk 'un bendeki yeri ise apayrıdır. Gerek Ramazan ayının bizlere getirdiği manevi ruhaniyet ve gerekse dizilerdeki gerçeklik payları yüreğimize iyice perçinledi bunları.

Şu an devam ettiği için paylaşmakta fayda buldum Feridü'd-din Attar'ın Mantıku't Tayr kitabından esinlenerek yazılan kuşlarla Yolculuk adlı dizi gerçekten övülmeye layık bir yapım. Kuşların bir Mürşid-i Kamil vasıtasıyla sultanlar sultanı Simurg'a ulaşma yolculuğunu anlatan dizi Ramazan'a özel 29 bölümden oluşmakta. Asıl ismi Muhammed Olan ve hicri 553 te Nişabur'a bağlı kedken'de doğmuş olan Feridü'd-din Attar'ın büyük bir tasavvuf ehli ve yüce gönüllü bir alimdir. Fars edebiyatının en önemli temsilcilerinden biridir Feridü'd-din Attar. Diyebilirim ki Mantıku't Tayr İslam edebiyatının şaheserleri arasındadır.

Kitapta Mürşidi Kamil olarak Süleyman Peygamber'de (as.) çavuşluk yapmış olan hüdhüd kuşunun diğer kuşları Sultan Simurg'a götürmek için göze aldığı çetin ve bir o kadarda ibret dolu yolculuğu anlatılmaktadır. Kitapta her biri bir hakikate delalet eden Bülbülün, Papağanın, Tavus kuşunun, Kazın, Kekliğin, Hüma kuşunun, Doğanın, Ala üveyin, Baykuşun ve Kuyruksallayan kuşun hikayeleri anlatılmaktadır.

Kuşların bu uzun ve meşakkatli yolculuğa çıkmamak için öne sürdükleri dünyalık bahaneleri birer ibreti vesikayla çürütür Hüdhüd. Onların uzun, çetin ve ibret dolu yolculukları Talep Vadisi'nden başlayarak Aşk Vadisi'nden, Marifet Vadisi'nden, İstiğna Vadisi'nden, Tevhit Vadisinden, Hayret Vadisinden ve Fakr-Fena vadilerini aşarak Kaf dağının ardından bulunan Simurg'a ulaşmalarıyla son bulmaktadır.

Aslında insanoğlunun dünyadaki yolculuğunun bir Mürşid-i Kamil eliyle Allah'a ulaşmanın ve bütün zorluklarıyla bunu başarabilmek için Kuşların dili ile anlatımıdır Mantıku't Tayr. Ümit ediyorum ki TRT'nin bu güzel yapımları sürekli devam eder bizlerde bu güzel yapımlardan gerekli dersi çıkarmış oluruz.

Sevgi ve saygıyla…