#TrafikCezaları

Yaşadığım ilginç olayı anlatarak başlamak istiyorum. Dün evime 80 km mesafesi olan bir yerleşim yerine, dostların iftar davetine katıldım. Birkaç saat oturup hasret giderdikten sonra geri dönüş için yola çıkarak evimin yolunu tuttum. Yaklaşık 15-20 km sonra trafik polisinin çevirme yaptığını gördüm ve uyarı ile beraber aracımı sağa çektim. Evrak kontrolü vs tamamlandıktan sonra polis “alkol var mı?” diye sordu ve makineyi ağzıma uzattı. Ben de “yok” dedim ve söylediği üzere güçlüce üfledim. Bir de ne görelim… Alette 0,43 promil alkollü olduğum yazıyor. Hemen itiraz ettim, yanlış bir ölçüm olduğunu söyledim. Polis “Aracın kamyonet olsaydı çok sıkıntı yaşayacaktın. Ucuz yırttın” dedi. Polisin anlamak istemediği şuydu. Benim ceza alıp almamamın bir önemi yoktu, polisin alkol ölçüm aletinde bu tarz bir hata nasıl yaşanırdı? Polis özgüvenli bir şekilde “Bu alete 1000 kişi üfledi, kimsede hata yok sen de mi olacak?” dedi ve beni içtiğim yayık ayrandan dahi şüphe ettirecek konuma getirdi. İnsanların kolaylıkla haksızlığa uğradığını görebilmem için makinenin “git-gel”li bir makine olduğundan emin olmam gerekiyordu. Polise “Ben tekrar üflemek istiyorum yasal sınırı aşarsam cezaya da razıyım” dememle birlikte yeniden üflemem için aleti tekrar hazırladı. Tekrar üflediğimde “0 promil” çıktığını gören polislerin beti benzi attı ve ne söyleyeceklerini şaşırdılar. Sordum; “İlk seferde 0,50’nin üstünde çıksaydı tekrar üfleyebilir miydim?” Polis, “Hayır, cihaz elektronik ve her seferinde çıktı alır. İkincide de 0,50’nin üzerinde çıkarsa hapis cezası yolu var” dedi. Şaşkınlıkla aracımı aldım ve yoluma devam ettim.

***

Bir de plakaya arkadan yazılan HAYALİ cezalar var. Hayali diyorum çünkü bunlar yeri, zamanı, cezai maddesi hayali yazılan cezalardır. Bir gün aracımla yolları karıştırdım. Motorlu trafik polisini gördüm ve gitmek istediğim yere nasıl gidebileceğimi sordum. O da sert bir şekilde cevap verdi “Şurdan gideceksin, karşıdan da gidersen ceza yazarım, orası ters yön” dedi. Ben de “tamam kolaygelsin” dedim ve tarif ettiği yoldan gittim. Polis ters yönden gitmememe rağmen cezayı yazmış. Keyfi, hayali bir o kadar da gıcık edici…

***

Ülkemizde bir şeyler ters ve yanlış gidiyor. Haksız yere binlerce trafik cezası yazılıyor. Hangi birimiz itiraz yoluna başvuruyoruz? Sadece trafik cezaları değil. GSM şirketleri de aynı şekilde. 50 liralık tarife 1 günlük aşımla 200 lira oluyor. Bir yerlere hakkı olmayan veya hakkından fazla para vermek artık normal karşılanıyor, herkes hayatını buna göre idame ettiriyor. “Dur” diyebilecek yetki ve etkidekilerin bu tarz sorunları göz önünde bulundurarak ellerinden geleni yapmaları gerekir ve bizim de sonuna kadar hukuki anlamda savunmamızı, itirazımızı yapmamız gerekir düşüncesindeyim.

Görüşmek dileğiyle…