Trafik ve tedavi hataları

Hatasız kul olmaz, Orhan Gencabay’ın ölümsüz şarkısı. İnsanın kabullenilen bu yanı, hayatın her alanında var. Gencabay şarkılarının kitlelerin damarına basmasındaki gerçek, kusurun yol açtığı acıların ustaca dile getirilmesinden. Ancak trafik hatalarıyla tıp hataları yazık ki insan hayatıyla oynuyor. Acıları da büyük oluyor tabi. 1978’den beri eğitim işiyle uğraşıyorum, 40 senedir öğrencilerim ve ailelerinin dertlerini dinleye dinleye kazandım araştırma ve dertleri dile getirme ruhunu. Kürsülerden öğrencilerime hayata atıldıklarında işlerini iyi yapmaları için yazdığım bir şiir çok etkiliyordu onları. Canla ilgili iki kıt’ası şöyle:

Neden en çok bizde trafik kazası?

Araştır görürsün insan hatası.

Şoförsen duy artık kural tasası,

İşini iyi yap, canlar sağ olsun!

Hekimsen anlarsın hasta ruhunu,

Araç değil beden, çeker ahını;

İnsana değer ver, yükselt tahtını,

İşini iyi yap, canlar sağ olsun!

Cana mal olan kul hatalarının trafik ve tıpta olduğunu yıllardır vurgular durur, çözümler sunarım. Ancak o günden bugüne bir arpa boyu yol alamadığımızın kanıtı, duble yollara rağmen bitmek bilmeyen kazalar. Tıpta da hata olması kaçınılmaz. Çünkü hekimlerin istiap haddi aşılıyor. Daha yeni bir yakınım ateşlendi aile hekimine gitti. Yaşı 83. Grip salgını da var. Hekim gripsin diye gönderdi evine Tamiflu da yazmadan. Ateş düşmeyince özel hastaneye gitti. Oradan da film çekip birkaç gün daha bu ilaçları kullan deyip eve yollanmış. Ateşin ısrarı panik yaratınca acile kaldırılıp tomografi çekiliyor ki ilerlemiş zatüre. Yatak bulmak için bir gün de bekliyor acil ve yoğun bakımda. Tedavisi sürüyor şimdi fakültenin birinde.

Bugün haber kanallarında sürekli geçen alt yazı şu:

Sağlık Bakanlığı ITO Başkanı Çağlar’ın ölümünde ihmal iddiaları üzerine inceleme başlattı.

İTO Başkanı gibi tanınmış bir kişinin tıp hatasıyla kaybedilmesi elbette üzerinde durmaya değer. Ancak ben hekimlerin hocalarıyla tıp hatalarının durdurulması üzerine sürekli görüşmeler yapıyorum. Geçen haftaki yazımda da tıp akademisyenlerinin dertlerini yazdım. Yazmayı da sürdüreceğim. Niye? Çareyi onlar biliyor, yönetime etki etmesi gereken onlar. Tıp yanlışı yüzünden geçen yıl bir uzak akrabam vefat etti. Fıtık ameliyatı sonrası gaz şişkinliğiyle öldü dediler. Yakınları da kimseyi sorumlu tutamadı. Ama ihmal vardı bence. Böyle o kadar çok insan kaybımız var ki! Devletin trafik ve tıp hatalarına engel olması lazım ama… Bu yol yapmakla ceza yazmakla, inceleme başlatmakla olmadı, olmuyor, olmuyor… Eğitim şart, eğitim için de sağlam temelli devlet örgütlenmesi şart!