Toprak Djenne Camii..

Djenne Ulu Camii, Mali’de; Bani Nehri kıyısında kurulu dünyanın en büyük ve doğrudan doğruya ham topraktan yapılmış camisidir.

Djenne camii büyük bir sanat eseridir, beynelmilel koruma altına alınmıştır. (1988'de UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine eklenmiştir.)

Her yıl rüzgar ve yağmurun meydana getirdiği aşınmayı tâmir için binlerce kişi bu camiyi imece usulüyle çamurlarla sıvarlar. Bu aynı zamanda güzel cami için bir nevi mantolama olur.

Bütün medenî ülkelerde güneşte pişmiş topraktan ve samandan ekolojik ve tabiî evler yapılıyor.

İnsan topraktan yaratılmıştır ve öldüğünde cesedi toprağa verilir, toz toprak olur... Toprak şu dünya âlemindeki dört temel unsurdan biridir. Su, hava, ateş ve toprak...

* * *

Allah (c.c), önce insanı topraktan yarattı..

Sonra hikmet-i ilâhîsiyle farklı renklere, nesillere, şubelere, kavimlere, kabilelere ayırdı… Aralarındaki tek üstünlüğün takva (Allah’a yakınlık, günahlardan kaçınma) olduğunu bildirdi.. (Kur’ân; 49 / 13. âyet)

Topraktan yaratılan insanoğlu da dünya âlemindeki dört unsur gibidir:

Su tabiatında olanlar… Hava – civa tabiatlılar… Ateş tabiatındakiler… Toprak gibi olanlar…

Su berrak, şeffaftır. Vazgeçilmezdir.. Hava, kolayca dağılır ve oradan oraya eser, savrulur durur.

Ateş yakar, mahveder… Azab yeri cehennem ateş ile tarif edilmiştir.. Ateş tabiatlı kişilerle geçinmek müşküldür. Fazla ünsiyet kurulmadan kullanılmaları gerekir.

En güzeli toprak tabiatlı; yaratıldıkları gibi mütevâzı, alçak gönüllü, kibirsiz, ölümle toprak olacağını düşünen insanlardır..

Ancak bunlar Cenne Camii gibi, kolayca aşınırlar. Elbirliği ile tâmir edilmeleri, ya da bir tasavvuf tarikatında rehabiliteleri gerekir.

Siyaset yapacakların ise, biraz toprak, biraz ateş, biraz su, vakur duracak kadar da hava tabiatlı olmaları, belâ yağmurlarına dayanmaları, halka karşı toprak gibi olmaları ve malî yönden şeffaf su gibi olmaları idealdir..

* * *

Ölümden sonra kucaklanacak olan turab (toprak) değil mi? O halde yaşarken de toprağı sevmeli. Toprak vatandır, vatan kutsal toprak…

“O sizi bir topraktan, sonra sudan (meniden), sonra bir kan pıhtısından (alak’dan) yaratıp, sonra bebek olarak (ana rahminden) çıkaran, sonra sizi güçlü kuvvetli bir (olgunluk) çağına erişmeniz, sonra da ihtiyarlar olmanız için yaşatandır. İçinizden kimi de daha evvel öldürülmekdedir. (Allah, yaşatmayı) muayyen bir vakte (ecele) erişesiniz ve umulur ki, aklınızı kullanırsınız (diye böyle yapar).. (Kur’ân; 40 / 67. âyet)

* * *

Aşık Veysel “Dost dost diye nice nicesine sarıldım, / Benim sadık yârim kara topraktır.. (..…) Havaya bakarsam (ey yâr) hava alırım hava alırım, / Toprağa bakarsam duâ alırım, duâ alırım…” diye inleyip durmadı mı?

* * *

#harbiden: Ömür aklımızı kullanmamız için verilmiş süredir... Aklını kullan, toprak olmadan önce toprak gibi ol.. İmanlı kişi havalanmaz.