Bölgede işsizlik büyük sorun olarak görünmektedir. Bunun için bölgedeki işsizlik sorunu çözülmeli ve yeni iş imkânları yaratılmalıdır.

Bölgede işsizlik büyük sorun olarak görünmektedir. Bunun için bölgedeki işsizlik sorunu çözülmeli ve yeni iş imkânları yaratılmalıdır.

Öncelikle yatırım ortamını iyileştirmek zorundayız. Türkiye‘de işsizlik ve yatırımlar arasında kısır döngü vardır. İşsizlik terörü tetikler, terör yatırımları engeller, yetersiz yatırım işsizliği artırır, işsizlik ise terörü besler. Zira Batman İlinin yüzde 75’i sosyal yardımlarla yaşadığı son araştırma sonuçlarında meydana çıkmıştır.

Devletin, bölgeye yönelik ekonomi politikası acilen değişmelidir. Teşvik yoluyla özel sektör yatırıma yöneltilip bölgeye yönlendirilmeli.

İstihdama Yönelik Kurslar açılarak kurslara katılan kursiyerlere de, AB-İŞKUR projelerinde olduğu gibi, kurslara devam ettikleri sürece istihdam edilenlere verilecek ücret kadar ödeme yapılmalıdır.

Devlet eliyle zarar edecek olsa da fabrikaların, iş yerlerinin açılması devam ettirilmelidir.

Büyük bir eğitim projesi hazırlanmalı

Eğitim bu sorunun çözümünde önemli bir yere sahiptir. Bölgede eğitime destek verilmeli ve insanlar bilinçlendirilme lidir.

Bölgedeki gençlere çok farklı gelecek umudu verilmeli, Türkiye’nin geleceğinde hakları olan yere ulaşabilecekleri düşüncesi zihinlere, yüreklere yerleştirilmelid ir. Bunun için de büyük bir eğitim projesi hazırlanmalı ve Türkiye’nin en kaliteli eğitim kurumları, Anadolu liseleri, kolejleri, fen liseleri düzinelerle bu bölge illerinde açılmalı ve nitelikli öğretmenlerle donatılmalıdır. Gençler Türkiye’nin bütünlüğü içinde kendilerine bir gelecek bulabileceklerin i görebilmelilerdi r.

Bu kapsamda bölgedeki eğitimin ilerlemesi için öneriler;

-Bölgeye yönelik eğitim yatırımları artırılmalıdır.

– Bölgede, gerek ilköğretim gerekse orta öğretim düzeyinde yeni okullar açılmalı ve kapasite artırmaya yönelik çalışmalar sürdürülmelidir.

– Bu okulların şehirlerin göç almış bölgelerinde kurulmasına öncelik verilmelidir.

– İlköğretimde uygulanan ve çok başarılı görünen bölgedeki öğrencilere destek ve onları özendirecek hediyeler verilmelidir.

-Taşımalı eğitimin bitirilmelidir. Bu konu ile ilgili bölgeye daha fazla okul yapılmalı ve taşımalı eğitimin minimum seviyeye getirilmesi gerekmektedir.

-Meslek okulları işlevsel ve öğrencilere daha cazip hale getirilmelidir.

– Bölgenin insan gücü ihtiyaçlarına yönelik projeksiyonlar yapılmalı ve bu projeksiyonlar doğrultusunda mevcut meslek liselerinin dönüştürülmesi ve/veya yeni meslek liseleri açılmalı.

– Mesleki ve teknik ortaöğretimde okuyan öğrenciler için özel ve kamu sektörlerinde işbaşı veya çıraklık eğitimi olanakları sağlanması yoluyla, bu okullarda verilen eğitimin amacına uygun hale getirilmeli.

– Mezunların istihdamı için de meslek okullarının özel sektörle işbirliği desteklenmelidir .

Bu projeler ile özellikle bölgedeki yeni yetişen gençlerin, bilinçli yetişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Böylece yeni yetişen gençler ve bölgedeki bilinçlenme ile terör örgütünün barınması zorlaşır.
Tarım, hayvancılık ve sulama projeleri:

-Öncelikle tarıma yönelik GAP projesi kısa sürede bitirilmelidir. Zira bu proje bölgedeki tarımı geliştirerek hem bölge halkına hem de ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayabilir.

-Hayvancılıkta ise bölgedeki hayvancılık yapan insanlara destek ve teşvik verilmelidir. Zira ülkemizde hayvancılık sektöründeki azalmayı önleyerek hayvancılık sorunu da bitirilebilir. Bölgedeki terör sorunu yüzünden bölge halkı meralara çıkamadıkları bilinmektedir. Bu durum bölgedeki hayvancılığın azalması demektir.

Bu önerilerle birlikte öncelik bölgedeki devlet otoritesi sağlanarak bölgede güven ortamı oluşturulmalıdır . Bu şartlar oluşturulduktan sonra verdiğimiz öneriler gerçekleştirebil ecek ve PKK terörünü tarihe gömülecektir. Bunu Türk halkının tamamı bilmekte ve inanmaktadır.