“En iyi savunma, saldırıdır”, savaşta yaygın olarak kabul gören en önemli taktiklerden biridir bu.

“En iyi savunma, saldırıdır”, savaşta yaygın olarak kabul gören en önemli taktiklerden biridir bu. Ama ne yazık ki Türkiye, PKK terör örgütüne karşı verdiği 40 yıllık mücadelesinde bunun tam tersini yapıp, sürekli savunmada kalmayı tercih etti.

Bu yüzden de onca mücadeleye ve binlerce şehidimize rağmen, bu konuda bir arpa boyu yol kat edilemedi. Terör örgütü on yıllardır, dağları, yaylaları mesken tutup, oyduğu mağaralarda barındı.
Baha aylarında yoğunlaştıracağı saldırılar için, bu mağaralara, erzak yığdı, silah depoladı, köylüyü haraca bağladı.
Dağlardan, ovalara, köylere, kentlere inip eylem yaptı, asker peşine düşünce de gitti mağaralarda saklandı. PKK hep saldırıda, güvenlik güçleri ise hep savunmada kaldı.
Ne yazık ki bu kısır döngü 2016 yılına dek devam etti.
Nihayet Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile, sonuç alınamayan bu kısır güvenlik konseptinin artık sona erdiğini bildirdi.
Bugüne kadar 40 bin PKK'lının etkisiz hale getirilmesine rağmen, eylemlerin durmadığını vurgulayan Erdoğan, yeni konsepte, “Terör örgütlerinin bize saldırmasını beklemeyeceğiz, nerede yuvalanıyorsa tepelerine bineceğiz” sözleriyle açıklık getirdi. Yani Türkiye, “en iyi savunma, saldırıdır” taktiğine dönmüş oldu.
Zaten Türkiye’nin terörle mücadelede başarılı olması için başka bir şansı da yoktu. PKK, iç savaşı bahane ederek, ABD’nin de desteğiyle Suriye’deki kolu PYD ile güney sınırımızın önemli bir bölümüne yerleşti. Bununla da yetinmeyip Kuzey Irak’taki etki alanını daha da genişletmenin peşine düştü.
Ayrıca, Türkiye’yi Suriye ve Irak’tan uzak tutmak için yurtiçindeki eylemlerini daha da yoğunlaştırdı.
Ayrıca PKK ve onun Suriye kolu PYD, ABD’nin desteğiyle modern ve etkili silahlara sahip bir terör örgütü haline geldi.
İşte tam da böyle bir ortamda, Türkiye’nin terörle mücadelede, savunmada kalmak yerine saldırı politikasını belirlemesi isabetli bir karar oldu.
Zaten güvenlik güçleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni konsepti, son aylarda uygulamaya başladılar bile. Irak’la sınırımızı oluşturan o sarp dağların zirvesine çıkarak, terör örgütüne ağır kayıp verdirmekle kalmayıp, mağaralardaki barınak ve silah yığınaklarını bir bir yok etti.
Yeni terörle mücadele konsepti, Kuzey Irak’taki PKK kamplarının dışında ilk kez Suriye’de de hayata geçirildi.
Önceki gün Türkiye’nin ÖSO güçlerine destek vererek sürdürdüğü Fırat Kalkanı harekatının önünü kesmeye çalışan YPG güçleri, ilk kez Türk jetleri tarafından vuruldu. Bu operasyonda 200 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Önümüzdeki günlerde benzer operasyonlar olursa, hiç şaşırmayın derim.