Teröre dış destek ve terörle mücadele 10

Türkiye’nin 33 yıllık terörle mücadelesinde başarıya ulaşılamamasında; terörü içerde besleyen ve terörün iç nedenleri olarak sayabileceğimiz Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlar, az gelişmişlik sorunu, kültürel hakların ve kimliklerin varlığının Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren uygulanan resmi ideoloji kapsamında ret ve inkarı ile baskılama politikaları vb. faktörlerin yanı sıra, öncelikli olarak üç güney komşumuzun teröre doğrudan desteği son derece etkili olmuştur. Dolayısıyla Türkiye bütçesinin önemli bir kısmını terörle mücadele için askeri harcamalara ayırmak zorunda kalmış, bu da Türkiye’nin kalkınmasını ve ihtiyacı olan reformları yapmasını engellemiştir.

Son olarak terörün dış nedenlerinin yanı sıra, iç nedenlerine ve bunların ortadan kaldırılması yönünde yapılanlara kısaca değinmekte yarar görmekteyim. PKK terörüne zemin hazırlayan ekonomik, sosyal ve kültürel sorunların çözülmesi amacıyla 2000’li yılların ortalarından itibaren Devlet önemli adımlar atmıştır. Kimliklerin varlığı konusunda 1992 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Kürt realitesi vardır” sözünden sonra 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasında “Kürt sorunu vardır” açıklaması ile başlayan süreçte; ekonomik, sosyal ve kültürel sorunları içeren Kürt sorunun çözümü adına bölgeye yatırım teşvikleri, ulaştırma ve enerji yatırımları, eğitim ve sağlık alanında çok önemli yatırımlar, sosyal yardımlar ve belediyecilik alanında kayda değer çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Kültürel hakların verilmesi, kimliklerin varlığın tanınması bağlamında, 2004 yılında anadilin öğrenilmesi ile anadilde yayın hakkı kapsamında özel eğitim kurslarının açılması ve özel radyo ve televizyonların açılması, 2009 yılında anadilde yayın hakkı kapsamında, resmi olarak, anadilde yayın yapan çeşitli TRT kanallarının (TRT Şeş, TRT Arap, TRT Türk, TRT Avaz) açılması, çeşitli üniversitelerde Kürdoloji kürsülerinin ve Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin kurulması, anadil eğitimi alma hakkı kapsamında 2012 yılında, 4+4+4 eğitim sistemi çerçevesinde, Ortaöğretimlerde seçmeli “yaşayan diller ve lehçeler” adı altında dersler verilmeye başlanması, 2013 yılında yapılan yasal düzenlemelerle anadilde savunma hakkının verilmesi vb. düzenlemelerin, Kürt sorunun çözümü ve bağlantılı olarak terörün bitirilmesi adına son derece tarihi ve hayati derecede devrimler olarak nitelendirilmelidir.

2013 yılı Ocak ayında başlatılan çözüm sürecine PKK tarafından ihanet edilmesi, terör eylemleri ile sivil ve masum katliamlarına tekrar başlanması ve hain pusularla Güvenlik Güçlerinin şehit edilmesi halinde, son terörist öldürülünceye kadar terörle mücadele sürdürülmeli ve terör ocağı imha edilerek tarihin kirli çöplüğüne atılmalıdır.

Devletin üniter yapısı kapsamında; yeni anayasanın yapılması, Başkanlık sistemine geçilmesi ki 16 Nisan 2017 Başkanlık referandumunda evet çıkmasıyla geçildi, anadilde kamu hizmeti alma hakkının verilmesi, 2013 yılının Ocak ayından itibaren başlatılan çözüm süreci ile birlikte eylemsizlik ve geri çekilme, anayasal ve yasal reformların yapılması ve sonrasında toplumsal birliğin sağlanarak PKK terörünün tamamen silahsızlandırılması, Kürt sorunun çözülmesini ve bölücü terörün bir daha ortaya çıkmamak üzere bitirilmesini sağlayacaktır. Kürt ve bölücü terör sorununu çözen Türkiye’nin her alanda kalkınmasını kısa sürede tamamlayacağı, bölgesel ve küresel güç olma yolunda hızla ilerleyeceği olanaklı hale gelecektir. O bakımdan Türkiye’nin, kendi içinde dış mihrakları dahil etmeden, çözüm sürecini kısa süre içinde mutlak surette başarıya ulaştırmaktan başka çaresi yoktur.

KAYNAKÇA

  • – BAŞAR, Cem -“Terör Dosyası ve Suriye” Uluslar arası İlişkiler Araştırma Merkezi yayınları, Lefkoşe , 1996.
  • – BÖLÜKBAŞI, Süha – “Türkiye ve yakınındaki Ortadoğu” Dış Pol. Ens. Yayınları, Ankara, 1992.
  • – DENKER M., Sami - “Uluslar arası Terör, Türkiye ve PKK” Boğaziçi Yayınları, İstanbul, 1997.
  • – FULLER, e. Graham- Çev. Özden ARIKAN, “Kuşatılanlar:İslam ve Batının Jeopolitiği” Sabah kitapları, İstanbul, 1996.
  • –KOCAOĞLU, Mehmet -“Uluslararası İlişkiler Işığında Ortadoğu” , Genelkurmay Basımevi, Ankara, 1995.
  • – MANİSALI, Erol – “Ortadoğuda Yeni Dengelerin, Doğu Akdeniz’den İç Asya’ya Uzanan Eksene Oturması ve Türkiye” , Su Sorunu, Türkiye ve Ortadoğu, Bağlam Yayınları, İstanbul, 1993.
  • – ORAN , Baskın – “Kalkık Horoz: Çekiç Güç ve Kürt Devleti”, Bilgi Yayınevi, Ankara, 1996.