Tek Fırça ve 5 Kardeş

Dünyada diş fırçalama ve diş macunu kullanımı son 5 yıl içinde artış gösterirken Türkiye’de insanların yüzde 86’sı dişlerini fırçalamıyor. Dişlerini fırçalayanların yüzde 14’ü ise hatalı bir şekilde diş fırçalarken diş macunu ve diş fırçası seçimleri de yanlış.
Dişlerimizin bakımı, ağız ve diş sağlığımız için elbette çok önemli. Diş bakımının en önemli parçası ise dişlerin fırçalanması. Peki toplum olarak dişlerin fırçalanmasını ne kadar önemsiyoruz ve dişlerimizi ne kadar etkin fırçalıyoruz? Toplum ağız diş sağlığı haftası dolayısıyla diş sağlığımızı, diş çürüklerini erken önlemenin mümkün olup olmadığını Amerikan Diş Hekimleri Derneği (ADA) ve Avrupa Estetik Diş Hekimleri Derneği (EAED) üyesi diş hekimi Güzin Kırsaçlıoğlu ile konuştuk.
Kırsaçlıoğlu’nun önemli uyarıları şöyle:
Dişlerin etkin fırçalanması kişiye özel olmalı, aynı şekilde macun ve fırça seçimi de kişiye özel olmalı. Özellikle çocukların kullanacağı diş macunu beyazlatıcı ve aşındırıcı maddeler içermemeli. Sigara kullanan bir babanın sigara lekelenmelerini yok eden aşındırıcı içerikli diş macununun, diş minelerinin henüz sağlamlaşmadığı 12 yaşındaki bir çocuğun dişlerinde nasıl bir hasara neden olabileceğini düşünün. Bu nedenle fırça ve macun seçimi doğru olmalı.
Fırça 2-3 ayda bir değiştirilmeli. Klozetin yanındaki lavaboda duran fırçanın enfekte olmaması için fırçanın ağzının kapalı olmal ve arada bir dezenfekte edilmeli.

Tek fırça ve 5 kardeş

Diş Dostu Derneği ile birçok sosyal sorumluluk projesi kapsamında köy okullarına giderek diş bakımıyla ilgili eğitimler verdiğini belirten Kırsaçlıoğlu, eğitimlerde diş sağlığında maddiyatın değil, bilincin ne kadar önemli olduğunu anladıklarını dile getirdi ve şöyle bir anekdot anlattı. Evinde lavabo olmayan el ve yüz yıkama ihtiyaçlarını bahçedeki çeşmede gideren 5 çocuklu bir ailenin tüm çocuklarının tek bir fırçası olduğunu ve yemek yedikten sonra aynı fırçayla bile olsa dişlerini fırçaladıklarını ve hiçbirinin çürük dişi olmadığını ekledi. Tek fırça ve 5 kardeş...
Kırsaçlıoğlu, vücut sağlığımızı etkileyen dişlerimizin sağlıklı olmasının önemli olduğunu belirterek, diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması gerektiğini vurguluyor.

Erken Çürük Tedavisi

Dişlerimiz neden çürüyor? Çürüğünün oluşmasında genetik faktörlerden çok çevresel faktörler etkili. Dişin yapısal olarak zayıf olmasının yanında gıdalar ve gıdaların ağızda kalış süreleri çürük oluşumuna neden oluyor. Ayrıca dişlerin anatomik yapıları, tükürük yapısı, tükürüğün miktarı, dişlerin dizilimleri, ağızda bulunan mevcut restorasyonlar ve kullanılan apareyler de çürük oluşmasına yol açıyor.
Kırsaçlıoğlu, çürüğün, daima dişin dış yüzeyinde mine tabakasından başladığını belirterek, başlangıç aşamasındaki mine çürüklerinde, minenin çözünmeye başlaması ve gözenekli bir yapı kazanması sonucunda minenin parlak beyaz rengini kaybettiğini ve daha opak, mat bir görüntü kazandığını ifade etti. Beyaz nokta lezyonu olarak isimlendirilen erken çürük lezyonları, ağız hijyeni kötü ve çürük riski yüksek olan bireylerde daha sık görülüyor ve özellikle ortodontik tedavi sonrası görülme sıklığı artıyor. Opak beyaz görünümlü mine, bireylerde estetik kaygıya neden olurken, günümüzde birçok uygulamayla dişler estetik olarak tedavi edilebiliyor.
Çürük oluşumunu engellemek için ne yapacağız? Düzenli olarak diş hekimine gitmek ve hekimin önerilerine uymak öncelikle yapmamız gerekenlerden. Günde en az iki kere dişler fırçalanmalı, gerekli durumlarda hekimin önerileri doğrultusunda koruyucu ve önleyici tedaviler uygulanmalı.
Sağlıkla kalın.
Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.