“Tek adam” safsatası…

Mustafa Kemal Atatürk sadece Türkiye’ye değil, dünyaya da damgasını vurmuş önemli bir devlet adamı ve büyük bir liderdir.

Onun liderliği sayesinde Anadolu ayağa kalkmış, onun liderliğinde sürdürülen kurtuluş mücadelesi sonucunda da Türkiye, bağımsız bir cumhuriyet olarak tarih sahnesinde yerini almıştır.

Ancak Atatürk, bu ülkeyi tek başına kurtarmış, genç Türkiye Cumhuriyetinin temellerini tek başına mı atmıştır? Tabii ki hayır!..

Örneğin Atatürk’ün en yakın silah arkadaşlarından biri olan ve Osmanlı’da Bahriye Nazırı olarak görev yapan Rauf Orbay, Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü “Hamidiye Kahramanı” olarak anılan büyük bir askerdir.

Orbay’ın namı o kadar yaygındır ki, o dönemde sadece İstanbul’da değil Anadolu’da da Atatürk’ten daha fazla tanınan bir isimdir…

Ya “Alçıtepe Kahramanı” namıyla bilinen ve Atatürk’e İstanbul’da kalmanın yersizliğini belirterek, ülkenin kurtarılması için tek çıkar yolun Anadolu’ya geçmek olduğunu söyleyen Kazım Karabekir?..

1918 yılında İstanbul’u işgal eden İngiliz ve Fransız gemilerini görünce, “Ya istiklal ya ölüm…” diyerek haykıran da Karabekir’dir, Kurtuluş Savaşını başlatan komutanlar arasında en önce Anadolu’ya geçen de Karabekir’dir!..

Osmanlı’nın en güçlü ordusu olan Erzurum’daki 15. Kolordu’nun başına atanan Karabekir, Padişah Vahdettin’in Atatürk’ün tutuklanmasını emreden telgrafına rağmen, Atatürk’ü tutuklamayan ve “Ben ve kolordum emrinizdedir paşam” sözünü söyleyen generaldir.

Tabii, Refet Bele’yi de unutmamak lazım, İnönü’yü de. Resmi tarih farklı anlatsa da, büyük bir mücadele örneği göstererek Yunan kuvvetlerinin Anadolu’nun içine doğru ilerlemesini engelleyen Çerkez Ethem’i de unutmamak lazım…

Yer darlığı nedeniyle daha adlarını yazamadığım onlarca kahramanı var bu ülkenin…

Ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük rol oynayan bu kahramanları yeterince tanımıyoruz, tanıtmıyoruz!..

Çünkü Atatürk’le düştükleri fikir ayrılığı sonrası bu kahramanların kimilerine kumpaslar kuruldu, kimileri “vatan haini” (!) ilan edildi.

Bugün ‎Küba devrimi dendiğinde Che Guevara, devrimin lideri Fidel Castro’dan daha fazla tanınır dünya genelinde. Biz ise kahramanlarımızı unutarak geldik bu günlere…

Bunları neden mi yazıyorum; bazıları cumhurbaşkanlığı sisteminin tek adam yönetimine neden olacağını belirterek, yeni sisteme karşı çıkıyor. Bunu öne sürenlerin yüzde 90’ı da “Atatürkçü” (!) geçiniyor.

Birileri sosyal medyada bunu ti’ye alarak, “Türkiye’yi tek adam yönetemez deyip, Türkiye’yi tek adamın kurtardığına inananlar var…” diye bir paylaşımda bulunmuş. Okuyunca iste istemez güldüm…

Ne Atatürk bu ülkeyi tek başına kurtardı, ne de Erdoğan bu ülkeyi tek başına yönetiyor, ya da yönetecek… Bunu unutmamamız lazım.