Tehlikenin farkında mısınız? (1)

Gündemi yoğun, aksiyonu bol, hızla değişip hızla dönüşen bir ülkeyiz; çabuk tüketiyor, çabuk unutuyoruz iyi ya da kötü yaşadığımız ne varsa…

Oysa Batı toplumları geçmişleri konusunda çok daha hassaslar. İyi ya da kötü ne yaşamışlarsa, geçmişlerine sahip çıkıp; yüzleşmesini, ders almasını biliyorlar.

İyi olaylar övünç kaynağı örnekler olarak yüceltiyor, kötü olaylar ise unutulmasın diye gençlerin belleklerine kazıyorlar inatla. Tıpkı Hitler faşizmi gibi…

Hala aklımdadır; bir Fransa gezisinde müzeleri gezmekle bırakmadılar bizi, Fransız direnişçilerin bisikletlerini, dağıttıkları bildirileri gösterip, direnişi anlatan belgesel filmler izlettiler…

Yani hakkını yememek gerekiyor Batının. Siz bakmayın bizim yurtsever geçinmemize. Laftan öte geçmiyor ne yazık ki.

Batı gibi iyiyi yüceltip, kötüyü dışlayan ve anında harekete geçen toplumsal bir refleksimiz yok. Yurtseverlik duygumuzu, siyasi düşünce ve siyasi çıkarımız uğruna feda ediyoruz anında!..

Bizde her şey siyaset, her şey siyasi çıkar için!.. Geçmiş farkı kazınmış belleklerimize; Osmanlı dendiğinde, ya iki ileri bir geri mehter marşı, ya da çocuklarını öldürtüp, kardeşlerini boğazlatan padişahlar geliyor çoğumuzun aklına!.. Birileri böyle istemiş ne de olsa!..

Türkiye’yi hedef alan, zora sokan bir olay olsa da uyanmıyor yurtseverlik duygumuz!.. Tek bir amaç ağır basıyor; bundan siyasi olarak nasıl nemalanır, nasıl faydalanırız!..

Birlik ve beraberlik ruhuna o kadar hasret kalmışız ki, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ulusça karşı çıktığımızı haykırdık tüm dünyaya!..

Güya siyasi düşünceleri farklı da olsa on binlerce insan darbe girişimine karşı sokağa dökülmüş, kurşunlara karşı siper etmişti göğsünü!

Çoğumuz bunun böyle olmadığını bilsek de, bizi tek yürek gibi gösteren bu yalana sahip çıktık. Övünerek defalarca tekrarladık bu yalanı!..

Oysa çok farklıydı asıl gerçek!.. Evet, on binlerce insan darbeye karşı sokağa dökülmüş, tankların altına yatmıştı, ama ya evlerinde oturup, şu darbe başarılı olsa da hem Erdoğan, hem de AK Parti’den kurtulsak, diye dua edip ellerini ovuşturan on binlerce insan?!..

Siz bakmayın FETÖ’nün darbe girişimine karşı Yenikapı’da yapılan mitingde tüm partiler bir araya geldi, Türkiye tek yürek oldu diye sevinmemize.

Sırf gönlü olsun da mitinge katılsın diye CHP lideri Kılıçdaroğlu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım kaç kez davette bulundu bir hatırlayın bakalım…

Daha o zaman CHP’nin bu ikiyüzlü tavrını görüp eleştirdiğim köşe yazım, ne yazık ki bu gazetede, “birlik ruhu zedelenir” gerekçesiyle yayımlanmadı.

Neyse ki CHP anında fabrika ayarlarına geri döndü de, bir kez daha gerçek yüzünü gördük.