Asya kaplan sivrisineği, yıllardır Almanya'da yayılmakta olup, tehlikeli “dang hummasının ana taşıyıcısı” olarak da kabul edilir. Bu sebeple aslında nedenle Bill Gates, 2014 yılında, bunun “dünyanın en ölümcül hayvanı” olarak değerlendirmişti.

Asya kaplan sivrisineği, yıllardır Almanya'da yayılmakta olup, tehlikeli 'dang hummasının ana taşıyıcısı' olarak da kabul edilir. Bu sebeple aslında nedenle Bill Gates, 2014 yılında, bunun 'dünyanın en ölümcül hayvanı' olarak değerlendirmişti. Berlin'deki devlet dairesi bugünlerde bahçe sahiplerinin 10mm büyüklüğündeki sivrisineklere karşı neler yapabileceğini araştırıp, açıklamada bulunuyor. Asya kaplan sivrisineği, 'dang, chikungunya veya zika' virüsleri gibi patojenleri bulaştırma olasılığı oldukça yüksek. Bu virüslerin ise henüz Almanya'da yaygın olmaması, ancak geri dönen enfekte yolcular tarafından tanıtılabilir olması da göz önünde bulundurmalı ve ona göre önlem alınmalı. Tropik sivrisineklerin ilk örnekleri 10 yıldan fazla bir süre önce Almanya'da bulunduğu ortaya çıktı. Ayrıca kontrolsüz yayılmaya karşı mücadelenin gelecekte kalıcı bir görev olması öngörülmekte. 'Dang hastalığı'nın', patojeni adına RKI, Almanya'da en azından teoride yayılmaya uygun sivrisineklerin bulunduğunu, lakin yerel iklim durumların bugüne dek bulaşmaya uygun olmadığını dile getiriliyor. Burada, aslında sadece nadiren ulaşılan sıcaklıklar gibi, hatta yazın dahi, bu denli tropik virüslerin gerçekten iyi çoğaldığı olası. Zika ayrıca, dang humması ve aynı zamanda chikungunya salgınlarının sıcak noktalarının 'şimdiye dek', İtalya ve ayrıca güney Fransa, Yunanistan olması daha olağandır.

Sivrisineklere Karşı Nasıl Koruma?

Uzmanlar, geleneksel yöntemleri tavsiye ediyor: Uzun, dar giysiler, böcek spreyi, can sıkıcı haşerelere karşı etkili araçları tavsiye ediyorlar. Ayrıca evde veyahut bahçede, böcekler tarafından musallat olan herkes kurumalı ya da üreme alanlarını örtmelidir. Bu aynı zamanda yağmur fıçıları, su kovaları, kuş banyoları, sulama kapları, çiçek vazoları, bitki kaseleri, brandalar, çöpler ya da tıkanmış kanallar olabilir. Bu sebeple üreme sularının uzaklaştırılması, bunlarla mücadelenin merkezinde yer almakta olup, 'Bahçede suyun toplanabileceği her türlü açık kapların gerekli olup olmadığı her yerde tekrar tekrar kontrol edilmelidir' şeklinde öneride bulunuyorlar. Yusufçuk ya da su böcekleri gibi doğal bahçe havuzlarında yaşayan böceklerin sivrisinek larvalarını azalttığını da dile getiriyorlar. Semenderler, kurbağalar ve ayrıca kara kurbağaları, yetişkin sivrisinekleri ve ayrıca larvalarını da yediklerini dile getiriyorlar.

Son olarak da hayvanlara veyahut bulaştırdıkları patojenlere karşı koruyucu, tıbbi korumanın olmadığına da ayrıca işaret ediyorlar.