Üretmeyen tüketen toplumların bitmeye mahkûm olduğunu artık herkes biliyor.

Üretmeyen tüketen toplumların bitmeye mahkûm olduğunu artık herkes biliyor. Dünyada tarımda ileri olmanın önemini de bilmekteyiz. Zira 2020 yılında gıda depolarının kurulacağını duydu isek tarımın önemi de bir nebze anlarınız.

Ülkemizdeki tarımın kıymetini anlamak mı istiyoruz? Afrika vb. ülkeler açlıkla savaşırken; 8 bin yıllık Anadolu tarımının nere gittiğini iyice araştırır isek o zaman tarımın kıymetini anlarız.

*

İlkokuldan bu yana hocalarımızdan duyduğumuz ‘’ Türkiye tarımda kendine yetebilen üç ülkeden biridir’’ sözü yalan mıydı? Bizim hoca bizi kandırmış ola…

Saman ithal ettik. Buğday ithal ettik. Duydunuz mu? Şimdide 100 bin baş sığır ithalatı yapacağız. Aaaa duymadık mı? Çünkü her sene bir şeyler ithal ediyoruz. Yetişmek mümkün değil.

Fatma teyzem domates tohumunu hangi yabancı ülkeden aldığını duymamış mı? Zirai ilaçların yabancı ülkelerden geldiğini bilmiyor muyduk yoksa…’’Birde tohumu alana ilaç bedava gibi bizlere bir kalem ithalat yaptırıp, diğerlerini de almazsanız güceniriz ‘’ dediklerini halen çözemedik.

Ankara'nın Beypazarı ilçesi; havucu ile ünlüdür. Beypazarı'nı ziyaret edenler bilir. Beypazarı’nın ortasında havuç heykeli vardır. Kim hediye etti acaba. Hep kınadığımız İsrail tohum şirketi hediye etmiştir. Bizim köylü Süleyman amca ‘’kahrolsun İsrail’’ derken yine aynı Süleyman amca İsrail tohumlu havuç ekiyor ve yiyor.

Tohumu nerden alıyoruz? Yerli tohum üretiyor muyuz? Bir dönüp kendimize soralım.

*

Birde yeni nesil geldi. ‘’Ne yapacağız tarla takımda uğraşmayı’’ diyorlar. Ne yapalım? Gidip şehirde çalışalım. Çiftçi şehirlere göç etmiş. Duydunuz mu?

Duymadı isek şayet ileride kavunu İran’dan, domatesi İtalya’dan alırsak o zaman anlarız.

*

Birde komisyon tuzağı var. Süleyman amca 10 kuruşa domatesi satar. Pazara gelir. Pazarda aynı domates 1 liraya satılıyor. Süleyman amca düşünür. Bizim 90 kuruşu kim aldı. Düşüne dursun komisyoncu işine bakıyor.

*

Patatesin geçen seneki fiyatını hatırlar mısınız? Patatesi geçen sene 4,5 TL den alırdık. Şimdi ise tarlada 10 kuruşa kimse bakmıyor. Neden acaba diye hiç düşündük mü?

Aklımıza gelmişken hani şu TV’leri açtığımızda enflasyon canavarı; meşhur enflasyonun en büyük sebebi meyve ve sebze fiyatlarıdır. Biber, patates bazen limon bunlar enflasyonumuzu yükseltmektedirler. TÜİK her açıklama yaptığında, birini mutlak kullanır.

Dünyada tarım üretiminde sözde, ilklere giren Türkiye'de neden enflasyon vardır. Bununda cevabını tarıma önem verdiğimizde anlayacağız.

*

Yukarıdan aşağıya bir baktım yazdığıma, hep sorunlara değinmişiz. Çözümlere reklamlardan sonra yani diğer yazımda değineceğim.