İstanbul’un tarihi mekanları arasında türbeler de önemli bir yer tutmaktadır. Bunlar arasında Padişah türbeleri, Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren İstanbul’da görülmeye başlanır: Fatih Külliyesinde; Fatih Sultan Mehmed Han türbesi, Beyazıt Külliyesinde; II. Beyazıt Türbesi, Yavuz Selim Külliyesinde; Sultan Selim Türbesi, Süleymaniye Külliyesinde; Kanuni Sultan Süleyman Türbesi olarak her külliye de bir türbe şeklinde başlamış, daha sonra II. Selim’in Türbesi Ayasofya’da yer almış, III. Murad ve III. Mehmed Türbeleri yine Ayasofya’da yapılmıştır. Ayrıca I. İbrahim ve I. Mustafa Ayasofya Vaftizhanesi’ne defnedilerek bu bölüm de türbe olarak kullanılmıştır.

Sultanahmed Külliyesi’nde yer alan I. Ahmed’in, içinde Genç Osman ve IV. Murad’ı da barındıran türbesi ve Yeni Camii yani Hatice Turhan Valide Sultan Külliyesi’nde yer alan 6 Padişah’ın (IV. Mehmed, II. Mustafa, III. Ahmed, I. Mahmud, III. Osman, V. Murad) bir arada bulunduğu büyük türbe önemli Padişah türbelerindendir.

Yine baktığımız zaman Bahçekapı’da I. Abdülhamid’in oğlu IV. Mustafa ile birlikte yattığı türbe, İstanbul’da ‘’Türbe’’ semtine adına veren Divanyolu’nda Sultan II. Mahmud’un adına yapılan ve içinde Ulu Hakan II. Abdülhamid ve Abdülaziz’i de barındıran türbe, Yavuz Selim’de Abdülmecid Türbesi, Laleli Külliyesi’nde Sultan III. Mustafa ve oğlu III. Selim’in de yer aldığı türbe ile Eyüp’de Sultan Reşad Türbesi önemlidir.

Ayrıca Padişah hanımlarından bağımsız türbe olarak yapılan Süleymaniye Külliyesi’ndeki Hürrem Sultan Türbesi, sanat tarihi ve İstanbul mimarisinde Mimar Sinan eseri olması açısından önemlidir. Yine Fatih’teki Nakşidil Sultan Türbesi bağımsız bir bölüm olarak dikkat çeker.

Padişah çocukları için yaptırılan bir özel türbe de Ayasofya Külliyesi’ndeki Şehzadeler Türbesi’dir. Bu konuda en güzellerinden bir diğer örnek de Şehzade Mehmed için Mimar Sinan tarafından Şehzadebaşı Külliyesi’nde yapılan türbedir.

Saltanat mensupları dışında Vüzera- Paşa Türbeleri olarak sınıflandırabileceğimiz bir grup daha vardır. Bu gruptan Mimar Sinan eseri olan Rüstem Paşa, Şehzade Külliyesi’nde yer alır. Ayrıca Sokullu Mehmed Paşa Türbesi Eyüp’te; Piyale Paşa Türbesi Kasımpaşa’da; Hüsrev Paşa Türbesi Fatih’te yer almaktadır. Bunların hepsi Mimar Sinan eserleridir. Mimar Sinan’ın kendi türbesi ise Süleymaniye Külliyesi’nin hemen yakınlarındadır.

Bütün bu söz konusu olan türbeler, tasarımında Mimar Sinan gibi büyük mimarların yer aldığı, dışında malzeme olarak taş ve mermer işçiliğinin; içinde Çini, Hat ve Ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinin görüldüğü tarihi mekanlardır.

Cumhuriyet dönemi türbe kültürüne bir örnek teşkil edebilecek anıt-mezar örneği olarak ise Topkapı’daki Adnan Menderes ve Turgut Özal’ın mezarlarını sayabiliriz. Bu bağlamda tarihi kültürel mirasımızın bir parçası olan türbelerimiz her daim tarihin akışı içinde önem arz etmektedir.