Ülkemizde mülteci durumunda olan kamplarda acılan okullardan eğitimini tamamladıktan sonra yabancılar için acılan üniversite sınavına (yos) girmekte, kazanmaları halinde üniversiteye başlamaktadırlar.

Ülkemizde mülteci durumunda olan kamplarda acılan okullardan eğitimini tamamladıktan sonra yabancılar için acılan üniversite sınavına (yos) girmekte, kazanmaları halinde üniversiteye başlamaktadırlar.

Fakat, bir haftadır bu çocukların Üniversite'ye kayıtları bazı üniversiteler tarafından sudan bahaneler ve evrak eksikliği gerekçesiyle yapılmamaktadır. Cuma günü kayıtların son günü olmasına rağmen bu çocukların kayıtlarını yapmamak için okullar direnç göstermektedir.

Mülteci çocukların ülkemizdeki ilk,orta ve liselere kayıtlarında bir sorun çıkarılmazken, üniversitelerin kayıt yapmamak için binbirdereden su getirmeleri sadece ırkçılık ve Suriye düşmanlığı ile açıklanabilir. Biz bu yazımızda Ak Parti yetkililerin ve bilhassa Cumhurbaşkanımızın konuya eğilmesini istiyoruz.

Halbuki bu çocuklar artık ülkemizde büyüdüler ve bizim devletimizin açtığı uyum okullarından mezun oldular. Bu çocuklar göçmen oldukları için bazı evrakları haliyle olmayacaktır ama devletin açtığı bu okullardan mezun olduklarını gösteren belge yeterli olmalıydı.

Halbuki bu çocuklar artık ülkemizde yaşıyorlar, onları iyi bir eğitime tabi tutmasak sokakların ve kötü niyetli örgütlerin insafına terk etmiş olacağız.

Onları okutarak kontrol altında tutabileceğimiz gibi, topluma da kazandırmış olacaktık.

Bu yapılan, ülkemizin genel politikasına aykırı olduğu gibi yanlıştır.

Bu yazımız belki bazı kişilerin vicdanını harekete geçirebileceği gibi, siyasilerin de soruna ağırlıklarını koymalarının vaktinin geldiğini göstermelidir. İş, bürokrasiye havale edilemeyecek kadar ciddi olduğu gibi, bürokraside çöreklenmiş olan ırkçı ve Suriye karşıtı damarın da ancak siyasi irade ile çözülebileceğini göstermektedir.

Allah, bizlere izan ve merhamet versin..

Not

Yös sınavları (Yabancılar için üniversite yerleştirme sınavları) soruları belki bazıları kolay olduğunu düşünebilir. Bazı yös sınavlarında bulundum ve sorular emin olun hiç de kolay değil, bizim çocuklar girse dökülür. Bizimkilerden farkı dil, tarih ve coğrafya sorularının evrensel bilgilerle örtürmesidir. Türkçe sorular olmaz vb...

Yani kolay sınavlar değildir.

Ayrıca tüm dünya ülkeleri yabancılar için bu tarz sınavlar tertiplerler.

Yös sınavlarına sadece Suriyeliler değil, Afrikalılar ve bilimum yabancılar katılırlar.

Bu konuda kontejanlar bulunmaktadır.

Bu kontejanlar, devletimizin dış politikası ve o devletlerle imzalanan ikili antlaşmalar belirlemektedir.

Farklı olarak ülkemizde göçmen olarak bulunanlar için de bu sınava giriş kuralı getirilmektedir.

Öyle kimse sınava girmeden üniversiteye alınmaz...

Ek

Yabancı öğrenciler bizim öğrencilerin haklarını almıyorlar. Çünkü zaten yabancılar için tanınmış bir kontejan var.

Bu kontejan kullanılmadığı zaman bunun yerine Türk vatandaşı alınmıyor.

Aynı şekilde başka ülkeler de Türk öğrenci alıyor...