Hepimizin bildiği ve zaman zaman kullandığımız “Söz gümüş ise sükut altındır” atasözü yerinde kullanıldığı zaman doğru olmakla birlikte her zaman susmak ise çok doğru değildir.

Hepimizin bildiği ve zaman zaman kullandığımız 'Söz gümüş ise sükut altındır' atasözü yerinde kullanıldığı zaman doğru olmakla birlikte her zaman susmak ise çok doğru değildir.

Çünkü, sözün söylenmesi gereken yerde susmak birçok olumsuz sonuçlara yol açabileceği gibi Allah(cc) katında da sorumluluk doğuracaktır.

Nasıl gereksiz yere konuşmak iyi değilse konuşulması gereken yerde susmakta iyi değildir.

Peygamber Efendimiz(sav) bir Hadis-i Şerifte;"Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır"buyurarak susulmaması gereken yerde susmanın ne kadar veballi olduğunu ortaya koymaktadır.

Efendimiz(sav), "Kim Allah'a ve ahiret gününe iman ediyorsa ya hayır söylesin yahut sussun" (Buhari,) buyurarak konuşma ve susmanın ölçüsünü belirlemiştir.

Ölçü belli. Ölçüye göre hayatımızı tanzim edersek hem konuşmamız hem de susmamız altın hatta yakut olur.

Yukarıdaki ölçüye göre günümüz insanın konuşma ve susma durumu üzerinde durmaya çalışalım.

Maalesef, insanımızın içinde bulunduğu manevi bunalım konuşma ve susmasını da etkilemiş durumdadır.

Halkımızın büyük çoğunluğu konuşma ve susmanın ölçüsüne riayet etmediği gibi boş ve günah içerikli konuşmalar içindedirler.

Allah(cc) aşkına şu televizyonlardaki yorumcuların neler konuştuğuna bir bakınız. Bu konuşmaların yüzde kaçı hayır yüzde kaçı şer?

Ben size söyleyeyim, en iyimser düşündüğümde yüzde 90'ı şer yüzde 10'u hayır. Aslında yüzde 10 yokta hadi neyse!

Bir de geçen yazımda belirttiğim gibi hakkı söylemekte suç! Hakkı söyledikleri için birçok kişi farklı cezalara maruz kalmışlardır.

Herkese düşünce ve konuşma özgürlüğü var, herkes istediğini söyler ama Allah(cc)'ın emrini söylemek suç oluyor maalesef!

Camilerde söyleniyor, denilebilir. Her şey söylenemiyor da mesele camilerde söylenmesi değil, herkesin fikrini açık açık her ortamda beyan etmesidir.

Taze bir örnek olduğu için tekrar paylaşıyor ve soruyorum:

Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ali EDİZER 'in aşağıdaki söylediklerinin neyi suç?

Dr. Edizer, 'Yapmayın, etmeyin kardeşim! Dün yine işittim, gül gibi bir yuva yıkılıyor. Niye yıkılıyor? Koca aldattı diye. Ayıptır, günahtır! Oğlum neden aldatıyorsunuz? Allah'ü Teala size ruhsat vermiş. Bir başkasını seviyorsunuz, onu da alın. İnsan yuvasını yıkar mı? Medeni kanunla zaten mücadele ediyoruz ama bizi bacılara mahcup etmeyin!' diyor.

Hadi inanmıyor, olabilirsiniz. Arkadaş, demokrasi dediğiniz bir şey var ya(?) Hani fikir özgülüğü hani konuşma özgürlüğü?

-Bir kişi hangi makamda olursa olsun bu söylediği sözden dolayı nasıl hakkında soruşturma açılabilir?

Bu yapılan muameleye sessiz kalanlar yukarıdaki açıklamalara göre kendinizi değerlendiriniz.

Ya arkadaş ne diyeyim bilemiyorum. Geçen haftalarda Eski Milletvekili Mehmet Metiner bir televizyon programında;

"…Kadınların şahitliğinden tut mirasa varıncaya kadar bütün sorumluluğun erkeğe verildiği dönemlerde erkek, hem eşine bakıyor hem eşinin ailesine bakıyor, kendi ailesine bakıyor ve dolasıyla onun için miras 2 artı 1 şeklinde bölüşülüyor.

Ama herkesin kendi kendine baktığı dönemlerde siz mirası eşit şekilde birleştirebilirsiniz.İsterseniz ayeti dondurursunuz, o tarihsel bağlamının içinde boğarsınız, öldürürsünüz' demesi suç olmuyor.

Tarihselci sapkın ilahiyatçılar bile bu kadar haddi aşıp 'İsterseniz ayeti dondurursunuz, o tarihsel bağlamının içinde boğarsınız, ÖLDÜRÜRSÜNÜZ'demediler.

Bu ne cüret bu ne küstahlık adamAyet-i Kerimeleri ÖLDÜRÜRSÜNÜZ diyebiliyor.

Sol kesimin 'dinci televizyon' dediği Akit Televizyonu bu sözden sonra Mehmet Metiner'i konuşmacı olarak çağırdı ve konuşturdu.

Sizde azıcık şuur olsaydı bu sözünden sonra televizyonunuza bu kişiyi çağırmazdınız, daha doğrusu çağıramazdınız.

Sadece ve sadece Allah(cc) rızası için Ali İhsan KARHASANOĞLU'na soruyorum:

Mehmet Metiner'in o ağır sözlerinden sonra yan yana oturup program yaparken imanın sızlamadı mı?

Akit Televizyonunda her hafta program yapan Şevki YILMAZ, Metiner'in bu sözlerine bir tepkin oldu mu bilmiyorum. Eğer hem kendi programında hem de televizyon sahiplerine bir tepkin olmadıysa Ayet-i Kerimelerin sahibi olan Allah(cc)'a seni şikayet ediyorum.

Sadece sen değil, konuşması gerekip de konuşmayanları, dindar geçinen televizyon sahiplerini de Yüce Yaradan'a şikayet ediyorum.

Söz gümüş ise sükut altın, fazla konuşmayacağım SUSTUM!