Sor


Ruhun sıhhatine vermemiz gereken ehemmiyeti veremediğimiz için birçok kayıplar içindeyiz. Manevi kayıpların neticesiyle birçok maddi kayıplar yaşıyoruz. Fiziksel birçok rahatsızlığın ve istenmeyen bir sürü olayın tezahür sebebi ruhun akordunda bozulmalar olduğu içindir. Ruh sağlığı beden sağlığının yegane tetikçisidir. Hem olumlu yönde, hem olumsuz... Yani sıhhate de sebep olan hastalığa da sebep olan ruhtur. Ruh bilimciler bunu çok iyi bilir fakat kendilerine çare olamayan psikologların deva olacağı hissi çok tatmin edici olamayabilir bazen. Ama işin erbabını aramak aslolandır. Yokluk içinde ümitsizliğe düşmek çaresizliktir. Oysa mümin hiçbir çaresiz değildir. Bu umuttur. Ancak kendi içinde çaresiz kaldığı hissine kapılmak; kişiye tek çarenin Allah’ta olduğu bilincini veriyor ve bir umutla deva arıyor.

Kişi, öze dönmesiyle ruhunun akordunu ayarlayabiliyor ve merkezde kalabiliyor. Bu döngüde merkezde kalmak ve yörüngeden kopmamak, ayrılmamak, intizam ve uyum; çözümün önemli etkenleri arasında. “İnsan, insanın şifası” derler kendinde deva bulamayanlar. Elbette kişiler de etken olsa da marazın giderilmesinde; mekan ve zaman kadar kişiler de sebep olsa da ruhun sıhhatine, cenneti yaşayacak, görecek ve hissedecek olan yine ruhun kendisidir. Saydığımız etkenler kadar ruhun öz kabiliyeti ve refleksleri de çok önem arz eder. Her illetin şifası vardır. “Sen seni bil, sen seni. Ara kendini bul.” diyen arife kulak vermek gerekiyor. Şifasını kendinde arayanlar, yalnızlığı, çaresizlik değil de gerektiğinde tercih olarak görüp şifa aramakta ve bulmakta; konsantre olmak adına bir fırsat ve ihtiyaç olarak görmek icap ediyor. İnsanın en çok da kendini dinlemeye ihtiyacı var...

Yetinmemek sırra kadem basmanın ilk şartı. Hakikat yolculuğunda yetinmemekle ilk adımı atar, tatmin olmamakla yürümeye devam edersin. Merak; ufkun, azim; kudretin, yetinmemek; istikrarın, mutluluk; amacın, huzur; yegane başarın olur. Yerinde saymak, yürüyenlerin yanında geride kalmak demektir. Dünya, sürekli mücadele edenlerin yaşadığı bitmeyen bir yarış parkuru. İnsan, yaşadığına inanan bir ölümlü. Nihai amaca ermek iç dünyamızın öğretileriyle elde edilecek bir sır. En iyi öğrenme metotu düşünerek fark edilen farkındalıktır. Anlam katmaya devam etmek, anlam aramaya devam etmekle mümkün. Yorulmamak bulduğunun kattığı enerjiyle mümkün. Aramayan bulamaz. Hareket berekettir. Durmak ölümdür.

Farklı olanı ara. Aynı yolda yürüyen bir sürü yanlış var. Tek kalmak yanlış yolda olduğun anlamına gelmez. Hakikatin tarafında olmak kalabalıklar içinde doğrudan emin olmak değildir. Kalabalıklar yanıltabilir. Ne kadar irade, o kadar sorumluluk. Bildikçe yükün artar, bildikçe kuvvetin de artar. Taşıyamayacağın yükü yüklenmekten Allah’a sığın. “Rabbena la tuhammilna...” diyerek oku. Çokça dua et. Talip ol. İsteyen ol. Soru soran ol. Önce kendine, sonra kainata, en son insana. Sorunun kökünde talep vardır. Se-e-le kökünden yani istemek fiilinden türer sual. Yani soru türer. Sormak istemektir. İlim isteyene verilir. Sor.