Sloviansk, Donbass'taki herhangi bir şehir değildir. Savaş başlamadan önce, ülkenin uzak doğusunda bir kömür ve maden bölgesi olan Ukrayna bölgesini 450 kilometrelik bir cephe hattı geçti. 2014'ten beri fiili olarak Rusya tarafından kontrol edilen, sözde Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukraynalı askerler burada karşı karşıya geldi.

Sloviansk, Donbass'taki herhangi bir şehir değildir. Savaş başlamadan önce, ülkenin uzak doğusunda bir kömür ve maden bölgesi olan Ukrayna bölgesini 450 kilometrelik bir cephe hattı geçti. 2014'ten beri fiili olarak Rusya tarafından kontrol edilen, sözde Rus yanlısı ayrılıkçılar ve Ukraynalı askerler burada karşı karşıya geldi. Tam sekiz yıl önce, Rus tankları prefabrik binaların sıralandığı sokaklardan geçerken, Rus ayrılıkçılarının merkezi haline geldiğinde, dünya Sloviansk'agözleri çevirdi.

Rus gizli servis ajanı IgorGirkin, savaş adı:'Strelkov' savaşçılarıyla, aylarca şehre yerleştı. Kendisini "Savunma Bakanı" olarak atadı ve işkence, kurşunlama, terör içeren neo-Stalinist bir terör rejimi kurdu.

Böylece Sloviansk adı, işgalin terörü ve doğu Ukrayna'da savaşın başladığı yer ile eş anlamlı hale geldi. İşgalcilere karşı direniş o zamanlar önemsizdi, ancak şehir 2014 yazında Ukrayna ordusu tarafından geri alındı, Girkin ve savaşçıları Donetsk'e geçti.

GirkinSloviansk'ta öfkelendiğinde, Maria Stern sadece 14 yaşındaydı. Lakin onları siyasallaştırdı. Bir genç olarak, savaşın yıktığı evleri onarmaya başladı, yerel sivil toplumla ilgilendi. Ukrayna yanlısı festivaller düzenledi, uluslararası organizasyonlarda atölye çalışmalarına katıldı.

Savaş sürekli bir arka plan gürültüsüydü. Donbass'taki cephe hattı, buradan sadece 80 kilometre doğudaydı. Stern ilk yardım kursları aldı ve saldırı tüfeğinin nasıl ateşleneceğini bildiğini söylüyor. Bugün, "Ukrayna yanlısı bir Sloviansk'ın inşasına yardım etmek benim hayalimdi" diye değerlendirmede bulunuyor.