Sınır Tanımayan Doktorlar

Suriye’de 2011 yılında başlayan savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı ve bunun sonucunda yaşanan insani kriz 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bugünkü seviyeye ulaştı. Ülke içinde yerinden edilen insan sayısının bugün 6,3 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. 7. yılına giren savaş sonucunda 5 milyon kişi Suriye’yi terk etmek zorunda kalırken hala binlerce insan kuşatma altındaki bölgelerde sıkışıp kalmış durumda. Bu süre içinde ülkemiz başta olmak üzere komşu ülkelere yüksek sayıda mülteci geçiş yaptı.
Daha önceki yazılarımda Yeryüzü Doktorları ile Türk Kızılayı’nın Suriye’de yaptığı tıbbi yardım çalışmalarına yer vermiştim. Bu hafta Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Suriye’de gerçekleştirdiği yardımlara yer vereceğim.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu olan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), savaşın başladığı 2011 yılından bugüne hastanelerin, sağlık çalışanlarının ve ambulansların rutin hedef haline geldiği Suriye’de bölge halkının sağlık hizmetlerine ve insani yardıma erişebilmesi için faaliyetlerini sürdürüyor, bölge halkına ve yerinden edilen topluluklara ücretsiz tıbbi yardım ulaştırıyor.
MSF, Suriyeli doktorların yönetimindeki 150’den fazla sağlık tesisini teknik danışmanlık ve tıbbi malzeme bağışıyla destekliyor ve Suriye’nin kuzeyinde hizmet veren 4 hastaneyi yönetiyor. Bab el-Hava sınırı yakınlarındaki İdlip’in Atme kasabasındaki uzmanlaşmış yanık tedavi hastanesi de bunlardan biri.


Atme Hastanesinde Yanık Tedavisi

İdlip vilayeti savaştan en çok etkilenen bölgelerden biri. Devam eden çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle binlerce insan evini terk etmek ve cephe hatlarından kaçmak için defalarca kez yer değiştirmek zorunda kaldı. Böylesine değişken bir çatışma ortamında MSF, Atme hastanesinde 2012’den bu yana yanık hastalarına uzmanlaşmış yanık tedavisi sağlıyor. MSF ayrıca hastane çevresindeki 180 kampta ve köylerde yaşayan yaklaşık 33 bin 600 yerinden edilmiş çocuğa (5 yaş altı) düzenli aşılama yapıyor.


Yanık Vakaları Çok

MSF Suriye Program Direktörü Massimiliano Rebaudengo, Suriye’de yanık vakalarıyla çok sık karşılaşıldığını belirterek, “Yanıklar, varil bombaları, hasar görmüş evlerde yaşanan patlamalar, petrol ürünlerinin rafine edilmesi ve yerinden edilmiş kişilerin kullanmak zorunda kaldıkları düşük kaliteli yakıtlardan kaynaklanıyor. Atme’deki yanık tedavi hastanemiz, Suriye'nin kuzeyinde uzmanlaşmış yanık tedavisi sağlayan tek hastane olarak bölgedeki en büyük ihtiyaçlardan birini karşılıyor” diyor.

Rebaudengo, hastanenin 2012’de travma merkezi olarak kurulduğunu, ancak yanık vakalarındaki artış üzerine bir süre sonra yanık tedavisine yoğunlaştıklarını ifade ediyor. Acil servisi 7/24 hizmet veren bu hastaneye her gün onlarca yanık vakası geliyor. Hastaların yarıdan fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor. Rebaudengo, bugün İdlip, Hama, Batı ve Güney Halep ile Humus’tan gelen yanık hastalarına yönelik cerrahi operasyon, deri grefti, acil servis ve fizyoterapi hizmeti verilen hastanede, aynı zamanda ruh sağlığı desteği ve ayakta tedavi hizmetleri de verdiklerini anlatıyor. Daha kapsamlı yanık tedavisi gerektiren hastalar ise Türkiye'ye sevk ediliyor.

Rebaudengo, 2016’da acil serviste 2 bin 800’in üzerinde konsültasyonun yanı sıra 3 bin 600’den fazla minör ve majör cerrahi müdahale gerçekleştirildiğini ekliyor ve diğer hizmetler hakkında şunları söylüyor:
“Atme hastanesinde 430’un üzerinde hasta yatarak tedavi gördü ve ayakta tedavi bölümünde 4 bin 600’ün üzerinde hastaya pansuman yapıldı. MSF olarak Atme ve çevresindeki kamp ve köylerde 31 noktada toplam 117 bin doz aşı uyguladık. Kapsamlı aşı programı çerçevesinde Atme hastanesi ve dışında aşı uygulanan kişi sayısı 160 bin 154’e ulaştı.”


Türk Kızılayı ile İşbirliği

MSF Aralık 2016’da Doğu Halep’teki sivillerin tahliyesi sürecinde yerel hastaneler ve Türk Kızılayı ile irtibat halinde Atme’de acil müdahale çalışmalarını sürdürdü, sağlık çalışanları ve diğer uzmanlardan oluşan ekibiyle, Doğu Halep’ten İdlip’e sığınan Suriyelilere gıda dışı malzeme ve hijyen kitleri dağıttı, yerel hastanelerin stoklarını desteklemek için 23 m3 ilaç yardımı gerçekleştirdi. 2017 Nisan ayında İdlip’te gerçekleştirilen Han Şeyhun saldırısı sonrasında MSF ekipleri, Atme Hastanesinin yanı sıra Bab el-Hava Hastanesine ve Atme Charity Hospital’a getirilen hastalara kimyasal maddelerin etkilerine karşı acil tıbbi müdahalede bulundu, Türk Kızılayı’yla işbirliği halinde Kızılay'a ilaç yardımı yaptı. MSF, 2016’da 142 kargodan oluşan toplam 6,9 milyon avro değerindeki 2 bin 83 metrik ton tıbbi malzemeyi Kuzey Suriye’de tıbbi ve insani yardıma erişimi olmayan Suriyeli ailelere yönlendirdi.


Zatürre Aşısı


24-30 Nisan Dünya Aşı Haftasında MSF, bireysel yatırımcılar ile birlikte zatürre aşısının fiyatının gelişmekte olan ülkeler için düşürülmesi talebiyle ilaç şirketi Pfizer’a seslendi. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), dün New Jersey’de yapılan Pfizer yıllık genel toplantısında gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocuklar için zatürre aşısının fiyatının düşürülmesi yönündeki çağrısını yineledi ve Pfizer’in yıllık toplantısında zatürre aşısının fiyatının düşürülmesini isteyen yatırımcıların sesini duyurdu.

MSF ABD Direktörü Jason Cone’ın bu konudaki açıklamaları şöyle:
“Pfizer’in insani yardım kuruluşları için aldığı aşı fiyatını düşürme kararı olumlu olsa da Ürdün, Filipinler ya da Tayland gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşayan milyonlarca çocuk için bir çözüm sunmuyor. Pfizer’in hissedar toplantısında Amerika’daki bireysel yatırımcıların sesine kulak vermesini umuyoruz. Çocuk ölümlerinin başlıca nedeni olan zatürreye karşı kullanılan aşının gelişmekte olan ülkelerde yaşayan çocuklar için de erişilebilir olmasını istiyoruz. Hayat kurtaran bir aşı varken milyonlarca çocuğun bu aşıdan mahrum kalması kabul edilemez. Pfizer’e gelişmekte olan ülkelerde yaşayan tüm çocuklar için aşı fiyatını (her çocuk için 3 doz) 5 dolara çekmeye çağırıyoruz.”
Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.