Siber terörizm potansiyelinin abartıldığı düşünülebilir. Ancak böyle bir tehdidi inkar etmek ya da görmezlikten gelmek yanlıştır. Bilgisayar ve internet, hayatımızı kolaylaştırmak ile birlikte teknolojik terör tehdidini de artırdı.

Siber terörizm, belirli bir politik ve sosyal amaca ulaşabilmek için bilgisayar veya bilgisayar sistemlerinin bireylere ve mallara karşı bir hükümeti veya toplumu yıldırma, baskı altında tutma amacıyla kullanılmasıdır.

Siber terörizmi, 'klasik anlamda terör eylemlerinin bilgisayar ve bilgisayar sistemleri kullanılarak icra edilmesi' olarak tanımlamak da mümkündür.

Siber terörizm potansiyelinin abartıldığı düşünülebilir. Ancak böyle bir tehdidi inkar etmek ya da görmezlikten gelmek yanlıştır. Bilgisayar ve internet, hayatımızı kolaylaştırmak ile birlikte teknolojik terör tehdidini de artırdı.

Terörle mücadelede elde edilen başarı, teröristleri siber terörizm gibi olağan dışı yöntemlere yöneltebilir. İstihbarat araştırmacıları, sahada araştırma yaptığı kadar siber uzayda da bu araştırmaları yürütmektedir. Dünyanın herhangi bir yerinde internete bağlanan bir siber terör örgütü elebaşısı, bilgisayar teknolojilerini kullanarak, kıtalar ötesindeki elemanlarını yönlendirebiliyor.

Hedef olarak seçtikleri kamu binalarına saldırırken sivil, çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapmadan öldürüyorlar. Gelişmiş askeri donanım araçlarının yanı sıra, terörist gruplarının internet üzerindeki yapılanmasını ve faaliyetlerini, siber uzay üzerinden açık kaynak istihbaratı sayesinde de hedef hakkında birçok delil ve ayrıntı elde edilebilmektedir.

Bu sebeple, gerek kapalı gerekse açık kaynak istihbarat üzerinde daha geniş çaplı proje ve çalışmalarda bulunulması gerekmektedir. Küreselleşen dünyamızda dijital ortamların, uygulamaların, hizmetlerin ve teknolojilerin gelişmesiyle hayatımız, işlerimiz, çalışmalarımız, yaptıklarımız, davranışlarımız, düşüncelerimiz ve ürettiklerimiz değişmekte ve gelişmektedir. Bunun yanında, bu ortamların bilginin güvenliği, bilgilerin gizliliği ve mahremiyeti, bu ortamdaki savaşlar ve son dönemde ise siber terör ve terörizm karşımıza çıkan önemli problemlerdendir.

Bu korkutucu problemi çözmek, farkındalığı artırmak ve bu tehlikeyi ortadan kaldıracak yapıcı çözümler geliştirmek için her bireyin başlangıç seviyesinde bile olsa siber güvenlik farkındalığına sahip olması gerekiyor. Bunun için ise ülkemizde son yıllarda Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından ciddi çalışmalar yürütülmektedir.