Fatih - Karagümrük semti kadim medeniyetimizin ve irfan ehli'nin nadide, gözde mekanlarından biridir. Bu köşede bir çok kez farklı tarikatların tekkelerini yazmıştık. Fatih denince akla ilk gelen yol Halvetiyye'nin kolu olan Cerrahiyye şubesidir.

Fatih - Karagümrük semti kadim medeniyetimizin ve irfan ehli'nin nadide, gözde mekanlarından biridir. Bu köşede bir çok kez farklı tarikatların tekkelerini yazmıştık. Fatih denince akla ilk gelen yol Halvetiyye'nin kolu olan Cerrahiyye şubesidir. Şimdi de yazımıza bu yolun az bilinen bir ismi Şeyh İsmail Cerrahi hazretlerinden bahsedeceğiz.

Taşçı Şeyh İsmail Efendi denmek maruftur. Kendisi Tarik-i Kadirîyye'den bir zatın mahdumudur. Edirnekapı dahilinde acıçeşme yakınında Şeyh Seyyid Halil Nizamettin Efendi el-Cerrahî Dergahı şerifinin meşihatını da

üstlenmiş Hanka-ı Şerif'in postnişîni Şeyh Abdülaziz Zihni el-Cerrahî Hazretlerinin hulefasından Şeyh Halil Aşkî Efendi'nin damadı Şeyh Kayserili Osman Efendi'den hilafet almıştır. Dergahı şerif-i haneler vakfetti, sebil inşa etti.

Cümle kapısının etrafını ve dergahın arkasını kendi eliyle düzeltti. Ayrıca şadırvan yaptırdı bu suretle dergah-ı şerifin bani-i sanisini oldu.

Sahibi nefes, muttaki, fukaraperver bir zat-ı aliydi. Hicri 1310 senesinde alemi cemal'e göçtü. Namazı Nûreddin Cerrahî Âsitanesi'nde kılındı, tevhîdler tekbirler eşliğinde. Akebinde postnişînlik yaptığı dergaha sırlandı.

İlgililere not:

Tarihe olan merakım ve işim gereği başta İstanbul olmak üzere Anadolu'nun 70 ilini ziyaret ettim.

Fotoğraflarını bizzat çektiğim ve huzurlarına ziyaret maksadıyla defalarca uğradığım 400 civarında veli, şehit ve alim oldu. Bunları öncelikle sosyal medyada arşiv niteliğinde sakladım.

Akabinde ise 'Tarihe Vefa Tabela Hizmeti' projesini gönüllü kardeşlerimizle başlatıp şu ana kadar 209 zatın tanıtıcı levhasını himmet ve desturla yaptık.

Bu çalışmalar neticesinde çevremizdeki güzel insanlarla belli bölgeye, mekana yönelik gazetede yazı dizisine başladık ve akabinde bunları il, semt bazında kitap haline dönüştürmek muradı hasıl oldu.

Bu halis niyetimizle bugün sizin elinize ulaşan şu eser vücuda geldi.

Eser oluşturulurken bendenizin Sur İçi'nde ziyaret edebildiği, fotoğrafını çekebildiği zevat-ı kirama yer verildi.

Sur İçi İstanbul'unda ziyareti nasip olmayan diğer yüzlerce hazrete Fatihalarımızı eksik etmeme niyazımızla….