Fatih ( Sur İçi ) Evliyalarını tanımaya gayret gösterdiğimiz yazılarımızda veçhimizi Fatih-Çarşamba tarafına doğru çeviriyoruz. Her sokağında manevi esintisini belli eden beldemizde kendi kûşesinde irfan, vefa ve hayır menbâ olan Es-Seyyid Eş-Şeyh Ahmet İzzet Efendi namıdiğer Lokmacı Dede Hazretlerine kısaca misafir olacağız. 

Fatih ( Sur İçi ) Evliyalarını tanımaya gayret gösterdiğimiz yazılarımızda veçhimizi Fatih-Çarşamba tarafına doğru çeviriyoruz. Her sokağında manevi esintisini belli eden beldemizde kendi kûşesinde irfan, vefa ve hayır menba olan Es-Seyyid Eş-Şeyh Ahmet İzzet Efendi namıdiğer Lokmacı Dede Hazretlerine kısaca misafir olacağız.

  1. Mahmut devrinin önemli kişilerinden Emin Efendi'nin oğlu olan Ahmed İzzet Efendi, Unkapanı'ndaki Şazeli Dergahı Şeyhine intisap etmiş iken, çocukluğunda bir rüya üzerine Sineklibakkal'daki Tekke'de Postnişîn olan Kuşadalı İbrahim Halvetî Hazretlerine intisap etmiştir.

Kısa süre içinde Hazretin gözde halifelerinden birisi olmuştur. Bulundukları Tekke yandığı zaman Şeyhi, Ahmet Efendi'ye 'Oğlum, üzülme masivayı yaktın, geleceğine bak.' demiştir. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) neslinden gelen, Ahmet İzzet Efendi, Keçecizade Ali Efendi'nin halefi, Muhammed Kırımî vefatı üzerine Kazasker Hasan Rafet Efendi Tekkesi diye anılan, şu anda medfûn bulunduğu mekana Şeyh tayin edilmiştir. Bu görevi süresinde çok kıymetli alimler ve dervişler yetiştirmiştir.

Ömrünün son yıllarını, imamlık ve Şeyhlik vazifesiyle geçiren Ahmet İzzet Efendi (1875) tarihinde alemi cemale göç etmiş, zamanın önde gelen isimleri Cerrahî Şeyhi Ali Efendi, Seyyid Nizam Dergahı şeyhi Mahmut Celaleddin Efendi ve Ulemaadan Tikveşli Yusuf Efendi tarafından mübarek vücudu yıkanmış ve tarikat usülü ile toprağa sırlandırılmıştır.

Hazret, fakirlere ve talebelere destek verir, yedirip içirmeyi çok sever. Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Mümevverenin fakirlerine buradan devamlı yardım gönderirdi. Ayrıca önemli özeliklerinden birisi de hastalara bakar dertlerine deva olurdu. Çaresiz insanlara yol gösterirdi biiznillahi teala.

Türbesinin olduğu dergahta'da Buhari-i Şerifi her yıl hatim ettirdiği biline gelmektedir.

Hazreti ziyaret edip , feyzinden istifade etmek isteyenler için adresi de not düşüyorum.

( Balat Mah., Lokmacı Dede Sok., No:26, Fatih )