Fatih - Çarşamba semti kadim medeniyetimizin nadide mekanlarından biridir. O mekanlarda gezinirken ilginç zatlarla tevafuk etmeniz an meselesi olur. Bir çok Padişah...

Fatih - Çarşamba semti kadim medeniyetimizin nadide mekanlarından biridir. O mekanlarda gezinirken ilginç zatlarla tevafuk etmeniz an meselesi olur. Bir çok Padişah , Veli , Alim , Devlet görevlisinin yanı sıra ' velilerim kubbelerimin altındadır ' sırrının gereği bazı hazretler köşede dursada onlar vefa ehli'nin güzel örnekleridir. Şimdide size Lokmacı Dede diye bilinen Halveti Şeyhi Ahmed İzzet Efendiden bahsedeceğiz.

  1. Mahmut devrinin önemli kişilerinden Emin Efendi'nin oğlu olan Ahmed İzzet Efendi, Unkapanı'ndaki Şazeli Dergahı Şeyhine intisap etmiş iken, çocukluğunda bir rüya üzerine Sineklibakkal'daki Tekke'de Postnişîn olan Kuşadalı İbrahim Halvetî Hazretlerine intisap etmiştir. Kısa süre içinde Hazretin gözde halifelerinden birisi olmuştur.

Bulundukları Tekke yandığı zaman Şeyhi, Ahmed Efendi'ye 'Oğlum, üzülme masivayı yaktın, geleceğine bak.'demiştir.

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) neslinden gelen, Ahmed İzzet Efendi, Keçecizade Ali Efendi'nin halefi, Muhammed Kırımî Hz. vefatı üzerine Kazasker Hasan Rafet Efendi Tekkesi diye anılan, şu anda medfûn bulunduğu mekana şeyh tayin edilmiştir. Bu görevi süresinde çok kıymetli alimler ve dervişler yetiştirmiştir. Ömrünün son yıllarını, imamlık ve Şeyhlik vazifesiyle geçiren Ahmed İzzet Efendi 1875 tarihinde alemi cemale göç eylemiş, zamanın önde gelen isimleri Cerrahî Şeyhi Ali Efendi, Seyyid Nizam Dergahı şeyhi Mahmut Celaleddin ve Ulema'dan Tikveşli Yusuf Efendi tarafından yıkanmıştır.

Hazret, fakirlere ve talebelere destek verir, izzet ve ikram etmeği çok sever. Mekke ve Medine'deki ihtiyaç sahiplerine İstanbul'dan sürekli yardım gönderirdi. Ayrıca önemli özeliklerinden birisi de hastalara bakar dertlerine deva olmağa gayret gösterirdi.

Türbesi Fatih-Çarşamba'da kendi adını taşıyan camii/tekke'dedir.