Bu yazımızda yönümüzü Diyarbakır ve Ankara illerine çevirip Ülkemizin mayalanmasında emekleri çok olan Tarik-i Nakşibendiyyeden iki mümtaz şahsiyetten bir nebze de olsa bahsedeceğiz.


Bu yazımızda yönümüzü Diyarbakır ve Ankara illerine çevirip Ülkemizin mayalanmasında emekleri çok olan Tarik-i Nakşibendiyyeden iki mümtaz şahsiyetten bir nebze de olsa bahsedeceğiz.

Şeyh Abdussamed Ferhendi

1920 senesinde Diyarbakır ili Silvan ilçesi Ferhend köyünde dünyaya geldiler. İlim tahsilini babası Molla Yahya Ferhandi Hazretleri'nden almışlardır. Tasavvufi terbiyesini Abdulhakim Bilvanisi (k.s) hazretlerinde ikmal edip icazet almışlardır. Hayatlarının sonuna kadar Medine-i Münevvere'de irşat hizmetlerine devam etmişlerdir.

Babasından ilmi icazeti aldıktan sonra, bir zaman Ferhand köyünde ders okutmuş, sonra bazı hikmetlere binaen bir müddet Mardin'in bir köyünde, sonrada Bismil'in Babahaki köyünde medresede hocalık yapmıştır. Sonrasında babasının çok yaşlanması sebebiyle tekrar Ferhand'e geri dönmüş ve orada tedrisata devam etmişlerdir. Elli seneden fazla ders okutmuş ve hayatını ilme vakfetmiş; yüzlerce talebe yetiştirmiş, icazet vermiştir.

Rasim Tanrıverdi Hazretleri

Şeyh Abdusamed Hazretlerinin halifelerinden biri olan Rasim Efendi, Ankara'nın Ayaş ilçesinde 1928 senesinde dünyaya gelmiştir. Annesinin adı Behiye, babasının Mehmet. Babası birinci dünya savaşında ve Kurtuluş savaşında toplam 17 yıl savaşmış ve askerlik yapmış bir zat.
Rasim Efendi Nakşibendi tarikatı usülünde yetişmiş olup ilk mürşidi Abdülhakim Hüseyni hazretleridir. Daha sonraları Şeyh Abdussamed'ten icazet alıp tasavvuf neşesini gönüllere nakşetmiştir. Ankara irfan ocağını kurup devrin yöneticileri dahil günümüze kadar vatanı için çalışan bir çok zevatta emeği var olup, tabiri caizse menbaa olmuştur. Hazret harabat ehli olmayı yeğlemiş, sırlı yahut melami meşreb bir usül üzerine görevini icra edip 7 Mart 2019 Regaib gecesi alem-i cemale göç eylemiştir. Kabri şerifi Ankara'da Hazreti Ahmet Kayhan camii ve türbesini bahçesindedir. Son bir detayda Rasim Efendinin ocağı Şehr-i İstanbul'da uyanmaya devam etmektedir.