TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin önceki gün yapılan mezuniyet ve yeni dönem açılış töreni 15 Temmuz’da yazılan milli destanı bir kez daha hatırlamamıza vesile oldu.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin önceki gün yapılan mezuniyet ve yeni dönem açılış töreni 15 Temmuz’da yazılan milli destanı bir kez daha hatırlamamıza vesile oldu.

15 Temmuz darbe girişimi sırasında TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Ömer Can Açıkgöz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önündeki bombalamada şehit düşmüştü.

Hukuk eğitimi almak, hak ve adaleti öğrenmek için Sinop’tan Ankara’ya gelmişti. Cumhurbaşkanlığı külliyesine birkaç yüz metre mesafedeki TOBB ETÜ yurdunda kalıyordu. Darbe girişimi karşısında Külliye önünde toplanan vatan sevdalılarının yanına koştu. Katillerin, demokratik tepki gösteren kendi insanına karşı bu kadar acımasız olabileceklerini bilemezdi. Atılan bomba onu oracıkta şehit etti.

Şehit öğrencisinin adını bir amfiye veren TOBB ETÜ yönetimi onu unutmadı. Tören sahnesinin yanına bir anma platformu konulmuştu.

15 Temmuz gecesi TOBB ETÜ’lü 3 öğrenci de yaralanarak gazi olmuşlardı.

Mühendislik Fakültesi öğrencisi Taha Bilgin’in başına şarapnel parçası isabet etmişti. Hayatından endişe edilmişti önce. Bir süre komada kaldı. Başarılı bir tedaviden sonra hayata döndü.

İşletme öğrencisi Yusuf Balıkçı Genelkurmay önünde yaralanmıştı.

Hukuk Fakültesi öğrencisi Hanefi Can Türkoğlu ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile Ak Parti Genel Merkezi arasındaki Söğütözü caddesinde durdurmaya çalıştıkları tankın üzerinden düşerek yaralanmıştı.

Törende Hanefi Türkoğlu, aksayarak çıktığı kürsüden Atatürk’ün gençliğe hitabını okudu.

Bir gazinin ağzından okunan Gazi’nin hitabesi, hiç bu kadar anlamlı olmamış, bu kadar manidar okunmamıştı. Sanki 15 Temmuz için söylenmişti Ya da o atmosferde insan böyle bir anlam yükleyerek dinliyordu gençliğe hitabeyi.

TOBB ETÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Rifat Hisarcıklıoğlu, törende şehit ve gazilere vefasını gösterdi. 3 gaziyi de sahneye davet ederek şükranlarını dile getirdi.

***

Törende yapılan konuşmalara da damgasını vurdu milletin 15 Temmuz darbe direnci.

Hisarcıklıoğlu, 15 Temmuz darbe girişimine karşı ilk karşı çıkan sivil toplum örgütünün 00.22’de “gün demokrasiye sahip çıkma günüdür” diye bildiri yayınlayan TOBB olduğunu belirtti.

Rektör Adem Şahin de Türk devlet tarihinde, devletin ne olduğunu dünyaya öğreten önemli zamanların bulunduğunu, 15 Temmuz gecesinde de bunlardan birinin yaşandığını söyledi.

Törende hükümeti Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Maliye Bakanı Naci Ağbal temsil etmişti.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Türkiye’de manevi yönden sıkıntı bulunduğunu söyleyenlere karşı cevabı TOBB ETÜ öğrencilerinin 15 Temmuz’da verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Şehit mi gerekiyor vatan için ’biz varız’ dediler Ömer Can gibi. Gazi mi gerekiyor dediler ‘biz varız’ dediler. Muhakkak insanı yaşatmak lazım. Ama milleti yaşatmak için mutlaka ve mutlaka zor günlerde birilerinin bu vatan için bu bayrak için bu ülkenin değerleri için hayatını vermeye hazır olması lazım. Onu da gördük. Gönlünüz rahat olsun. Türkiye’nin geleceği çok daha parlak, çok daha güzel olacaktır.”

***

141 vatan evladı 15 Temmuz’da vatan için canlarını vermekten geri durmadı.

TOBB ETÜ öğrencisi Ömer Can Acıkgöz gibi.

Milletin geleceği için şahsi geleceklerini feda ettiler.

Ruhun şad, olsun Ömer Can.

Ruhunuz şad olsun aziz şehitlerimiz.

Binlerce şükran size gazilerimiz.

Varsak, sayenizde varız.