Sarin Gazı, Helyum Gazı ve Tüberküloz

Bu hafta, Türk Toraks Derneği’nin, Esad güçleri tarafından Suriye'nin İdlib kenti yakınlarına yapılan, aralarında çocukların da bulunduğu 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan hava saldırısında kullanılan sarin gazı ve etkileri, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 9 yaşında hayatını kaybeden Muhammed Eylem Bayram'ın soluduğu balondaki helyum gazı ve etkileri ile tüberküloz hakkındaki açıklamalarına yer vereceğim.

Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, Suriye İdlib yakınlarında kullanılan sarin kimyasal gazının 1-30 dakika içinde hemen öldürdüğünü, herhangi bir rengi ve kokusu olmadığı için maruz kalan kişinin ne olduğunu bilmeden öldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Bayram ayrıca 1939 yılında Almanya’da ilk kez kimyasal silah envanterine giren sarin gazını, ani öldürme etkisi yarattığı için Nazi Almanya’sının bile kullanmaktan vazgeçtiğine dikkat çekti.

1-30 Dakika Arasında Öldürüyor

Kimyasal silahlar arasında etkisiyle bilinen sarin gazına maruz kalan kişiye etkilerinden bahseden Prof. Dr. Bayram, “Sarin gazı kimyasal silahlardan, kimyasal kitle imha silahlarından bir tanesi. Bu gazlar, bu tip patlamalarda kullanıldığında yakın temasta olanlar çok yüksek dozlara maruz kalabiliyorlar, 1-30 dakika arasında hızla ölüme yol açabiliyor. Bir anda bütün sinir sistemini bloke ediyor, bütün kaslar felç oluyor. Bu arada solunum kasları da felç oluyor. Kişi adeta boğularak ölüyor. Önce komaya giriyor, arkasından hızla boğulabiliyor. O an çok müdahale şansınız da olmuyor” açıklamasında bulundu. Saldırıda kullanılan gazın, sarin gazının etkilerine çok benzediğini belirten Prof. Dr. Bayram, “Bu gazlar muhtemelen çok öldürücü. Bunların hemen hepsi sinir sistemini felç eden, solunumu, kalbi durduran gazlar. Bu gazların çoğu renksiz, kokusuz. Yani kişi maruz kaldığının farkına bile varamıyor. Bir anda belirtilerini hissediyor. Dolayısıyla olaydan da kaçamıyor” ifadelerine yer verdi.

Sarin gazına maruz kalan bir kişide görülen belirtilerden de bahseden Prof. Dr. Bayram, “Başlangıç belirtileri burun akması, göğüste sıkışma hissi, göz bebeklerinin küçülmesi şeklinde olur. Kısa sürede kişi nefes almakta zorlanır, kusar, ağzından salya gelir, idrar ve dışkı kaçırma olur, kişide, çırpınma ve sonrasında koma ve boğulma ile ölüm ortaya çıkar. Çok küçük dozları bile solunum baskılanması gibi belirtilere yol açabilir” dedi.

“Çocuklara Helyum İçeren Balonlar Satılmamalı”


Türk Toraks Derneği üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde balondaki helyum gazını soluduktan sonra yaşamını yitiren 9yaşındaki Muhammed Eylem Bayram ile ilgili olarak, masum diye adlandırılan helyum gazının aşırı miktarda alınmasının ölümcül olabileceğini belirterek, “Yüksek miktarda helyum gazı soluyanlarda akciğer hasarı oluşmakta. Özellikle çocuklara helyum içeren balonlar satılmamalı” uyarısında bulundu.


Tüberküloz Asrın Mikrobu

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Kalyoncu ise, dünyada tüberküloz tehlikesine işaret ederek tüberkülozun “asrın mikrobu” olduğunu vurguladı ve bu konunun Avrupa, Amerika dahil tüm ülkeler için en önemli sağlık konuları arasında yer aldığını bildirdi. Son yıllarda tüberküloz ilaçlarına direnç kazanan hasta grubu oluşmaya başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Kalyoncu, “Tüberküloz ilaçlarına direnç kazanan hasta grubu oluşmaya başladı. Hastalara çeşitli isimler konuluyor. Ama bence tüberküloz tüm ilaçlara dirençli hale geldi. Türkiye'de de bunun gibi 10 hasta varsa, bunun 8’i eski doğu bloku ülkelerinden gelen hastalar. Türkiye'nin bu tür hastaları izlemesi gerekiyor” diye konuştu.
Derneğin Tüberküloz Çalışma Grubu'ndan Doç. Dr. Şeref Özkara da Türkiye'de tüberkülozun önlenmesine yönelik çalışmaların çok başarılı olduğunu belirterek, son 10 yılda hasta sayısının yarıya düştüğünün altını çizdi.

Sağlıkla kalın. Bize yazın. Sizin için araştırıp yazalım.