En büyük hatamız bir şeyi yaparken başka bir şeyi yıkmak. Sağlığımız için de durum böyle. Dünya sağlıklı besleneceğim diye dengesini bozan insanlarla dolu.

En büyük hatamız bir şeyi yaparken başka bir şeyi yıkmak. Sağlığımız için de durum böyle. Dünya sağlıklı besleneceğim diye dengesini bozan insanlarla dolu. Bu yüzden sağlıklı beslenme konusunda ne yaparsanız yapın ama öncelikle kendinize zarar vermeyin. Mesela gittiğiniz her doktor size sigarayı bırakmanız gerektiğini söyleyecektir. İçiyorsanız bırakmak için doktorunuzun tavsiyesini beklemeyin. Kendi kendinizin doktoru olun. Kendinizi sürekli gözlemleyin. Hayatınızla kumar oynamayın. Kararınızı kendiniz alın. Zararlı alışkanlıklarınızı terk edin. Faydalı olanlara devam edin. Bu şekilde sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturursunuz. Tabi ki uzmanlardan bilgi alın. Ama unutmayın ki uzmanlardan aldığınız bilgilerle iş bitmiyor. Yeni başlıyor. Uzmanlardan alacağınız bilgileri hayatınıza uygulamak daha fazla uzmanlık gerektiriyor.

Mükemmeliyetçi olmak kaybettiriyor. Kusursuz olmaya çalışmayın. Uzunca yasak listeleri oluşturmayın. Bazen uzmanlarca tavsiye edilmeyen gıdalar tükettiğiniz de olur. Kaçamaklar yaparsınız. Bu durum genelde ciddi bir sorun oluşturmaz. Ama hangi sıklıkta ve kaç porsiyon tükettiğinizin de farkında olun. Dahası bu gıdaları tüketince ne hissettiğinizi bilin. Genel dengeyi bozmamanız yeterlidir.

Sabırlı olun. Sağlığınız için zaman ayırın. Hızlı yiyecekler sizi aldatmasın. Hızlı yiyeceklerin etkisi hızlı geçiyor. Kolaycılığa ve tek çeşide kaçmayın. Zengin beslenin. Zengin beslenmek için zengin olmayı beklemeyin. Böyle bir şart yok. Sağlıklı beslenme para işi değil irade işi. Bu sebepten olsa gerek bazı zenginlerin karnesi kırıklarla dolu… Zengin beslenmek tek gıda türüne yüklenmemektir. Beslenmede çeşitliliğin sağlanmasıdır. Protein, mineral, karbonhidrat, vitamin, lif, antioksidan… En büyük zenginlik belirtisi kendinize yemek hazırlamak için sahip olduğunuz zamandır.

Zamanı gelmemiş veya geç kalınmış davranış yanlış davranıştır. Acıkmadan yemeyin. Uzun süre aç da gezmeyin. Bunun dışında her öğünde aynı miktarda yemek yenmez. “Kahvaltıyı krallar gibi yap, öğle yemeğini dostunla paylaş, akşam yemeğini düşmanına ver.” Derler. Bu söz pek çok ülkede aynı anlamda ve benzer şekillerde söyleniyor. Üniversitelerin yaptığı araştırmalar günün en verimli öğünü olarak kahvaltıya işaret ediyor. Güçlü bir kahvaltı, normal bir öğle yemeği ve hafif bir akşam yemeğine ihtiyacınız var.

Geleneksel beslenme şekillerini sorgulamakla beraber onlara mutfağınızda daha fazla ağırlık verin. Bir yandan gazlı ve şekerli içecekleri hayatımızdan çıkarırken onların yerine sağlıklı atıştırmalıklar olan mevsim meyve-sebzeleri ve çeşitli kuruyemişler yerleştirebiliriz. Reklamı çokça yapılan hızlı, yağlı ve popüler gıdalardan uzak durulmalı. Yüzyıllardır test edilmiş gıdaları işlenmiş gıdalara tercih etmek gereklidir. Hamburger yerine sulu yemekler, donmuş gıdalar yerine taze gıdalar tercih edilmelidir. Modern bilimin araştırmaları kadar inanç referanslarımız da dikkate alınmalı. Müslümanlar olarak bir çeşit “helal diyeti” üzerine olduğumuz unutulmamalıdır. Peygamberimizin yemek yeme konusundaki alışkanlıkları örnek alınmalıdır. Sadece sofradan doymadan kalkmayı ve lokmaları iyice çiğnemeyi alışkanlık haline getirmek bile pek çok sindirim sorununu ortadan kaldıracaktır.

Evde yemek yapın. Hiçbir restoran tam olarak ne istediğinizi bilmez. Annenizin restoranı yoksa annenizin yemeklerini hiçbir restoranda bulamazsınız. Eğer yaşıyorsa annenizi arayın. Ondan en sevdiğiniz yemeğin tarifini alın ve o yemeği yapın. Evde yemek yaparken kendinizi krallar gibi hissetmemeniz için hiçbir sebep yoktur. Daha sağlıklı, ucuz, lezzetli ve çeşitli yemekler yeme imkânınız olur. Yemeğinizin içeriği kontrolünüzde olur. Tencerede ne var bilirsiniz. Yemek ne kadar taze bilirsiniz. Tadını, tuzunu ve porsiyonunu kendinize göre ayarlarsınız...

Alışveriş yaparken aldığınız gıda ürünlerinin etiketlerini mutlaka okuyun. Sağlıklı görünen ama şeker, tuz ve kalori oranları yüksek gıdaları rafa geri bırakın. Şeker ve tuzu azaltın. Tam tahıllı ekmekleri tercih edin. Yeterince kalsiyumun kemik sağlığı için gerekli olduğunu ve bu kalsiyumu süt ve süt ürünlerinde ve yeşil yapraklı sebzelerde bulabileceğinizi unutmayın. Yiyeceklerinizi taze ve temiz olanlarından titizlikle seçin. Ama yemek ayırmamaya çalışın. En güzel içecek sudur. Bolca su için. Özellikle kışın bu konuda daha dikkatli olun. Sağlıklı ve mutlu bir hayatımız olsun dileğiyle.